Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Letecké teroristické útoky včera a dnes

.juraj Petrovič .svet .politika

Nútené pristátie letu 4978 spoločnosti Ryanair v Minsku, počas ktorého bol zatknutý bieloruský novinár Raman Prataševič, je všeobecne označované za bezprecedentný akt štátneho terorizmu. V dejinách letectva štátne orgány ešte nikdy nezneužili falošnú hrozbu teroristického útoku na to, aby prinútili pristáť lietadlo, na ktorého palube bola osoba, ktorú chceli dostať do rúk. Lukašenko sa tak z diktátora stal teroristom. Letecký teror ako taký však nie je žiadnou novinkou.

Letecké teroristické útoky včera a dnes ROBERT STOLARIK/POLARIS/PROFIMEDIA 11. september 2001 New York, USA: Teroristi s unesenými lietadlami narazili do budov WTC. Svet sa navždy zmenil

myšlienka na zničenie lietadla počas letu pomocou výbušniny vznikla prakticky zároveň so vznikom komerčného letectva. Dňa 10. októbra 1933 lietadlo Boeing 247 vybuchlo počas letu medzi Clevelandom a Chicagom. Na palube boli traja členovia posádky a štyria pasažieri. Vyšetrovanie ukázalo, že pravdepodobnou príčinou pádu lietadla bol výbuch v batožinovom priestore. Toto letecké nešťastie sa považuje za prvý dokonaný pokus o zničenie lietadla bombou. Vinníka nikdy nedolapili, a tak sa ani presne nevie, prečo niekto umiestnil do lietadla bombu. 

Druhý výbuch na palube lietadla bol vraždou. Joseph-Albert Guay schoval v roku 1949 bombu v leteckej zásielke, ktorú podal na let, ktorým letela jeho manželka. Dvadsaťtri ľudí na palube zahynulo, vrah bol o dva roky neskôr odsúdený za vraždu na trest smrti. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite