Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Lukašenko zrejme príde o miliardy. Únia sa chce zamerať na najcitlivejšie miesto jeho režimu

.daniel Antoni .svet

Bieloruský diktátor Alexander Lukašenko si svojou mocibažnosťou spôsobil veľký problém. V nedeľu 23.5.2021 vojenská stíhačka prinútila pristáť v Minsku civilné lietadlo spoločnosti Ryanair smerujúce do litovského Vilniusu. Po pristátí zatkla bieloruská polícia novinára a aktivistu Ramana Prataseviča s ruskou priateľkou Sofiou Sapegovou. Lukašenkov režim prekročil pomyselné hranice tým, že sa dopustil štátneho terorizmu.

Lukašenko zrejme príde o miliardy. Únia sa chce zamerať na najcitlivejšie miesto jeho režimu SITA/Sergei Ilyin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP Bieloruský prezident Alexander Lukašenko a ruský prezident Vladimír Putin

pilot lietadla dostal informáciu od bieloruských úradov, že na palube je bomba. Bieloruský dispečer ale pilotovi klamal. Cieľom nebola bezpečnosť cestujúcich, ale opozičný novinár Raman Pratasevič, ktorý sa nachádzal na palube. Diktátor potláča domácu opozíciu a loví svojich oponentov. Práve Pratasevič informoval o protestoch, ktoré sa konali po sfalšovaných voľbách. Lukašenko sa drží moci ako kliešť. Možnosť, že by si Bielorusi zvolili niekoho iného a on odstúpil, preňho jednoducho neexistuje. Alexander Lukašenko vládne v Bielorusku od roku 1994.

Generál vo výslužbe Pavel Macko tvrdí, že Lukašenko si udržiava moc len vďaka brutálnemu násiliu voči vlastným občanom. Tento incident dokazuje, že sa nezastaví len pri násilí voči vlastnému obyvateľstvu, ale kľudne ho použije aj voči občanom cudzích krajín, voči hocikomu. Teda nie je už len hrozbou pre vlastný ľud, ale je hrozbou pre medzinárodné spoločenstvo,” napísal pre .týždeň.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite