Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Systém volieb prezidenta Spojených štátov – podrobný popis

.redakcia .svet

Priblížime vám systém amerických prezidentských volieb v USA, ktoré sú jedným z najkomplikovanejších volebných systémov na svete.

Systém volieb prezidenta Spojených štátov – podrobný popis AP Photo/Rogelio V. Solis

o tom, kto sa z dvojice Donald Trump (Republikánska strana) a Joe Biden (Demokratická strana) stane prezidentom Spojených štátov, rozhodnú americkí voliči vo voľbách vypísaných na utorok 3. novembra.

Američania však môžu využiť aj možnosť hlasovať skôr než v samotný deň volieb, a to zväčša poštou. Rôzne federálne štáty majú rôzne pravidlá na sčítanie týchto tzv. korešpondenčných hlasov. Niektoré uznajú iba hlasy doručené do 3. novembra, iné zase budú uznávať aj lístky, ktoré boli odoslané pred 3. novembrom, ale prídu neskôr, hoci aj o niekoľko týždňov.

V tretí novembrový deň – v deň prezidentských volieb – si občania USA zvolia 538-členný zbor voliteľov, ktorý následne na štyri roky zvolí v poradí už 46. prezidenta republiky, ako aj 49. viceprezidenta. Víťaz zasadne do kresla šéfa Bieleho domu 20. januára 2021.

Volebný systém:

  • Samotná voľba prezidenta USA sa už tradične koná v prvý utorok nasledujúci po prvom novembrovom pondelku, čo v roku 2020 pripadá na 3. november. Pravidlo dátumu konania prezidentských volieb uzákonil americký Kongres v roku 1845. Deň v týždni – utorok – zvolili vtedajší kongresmani preto, aby sa voľby nekonali v sobotu či v nedeľu, čo sú dni pravidelných náboženský obradov. Pondelok dostali voliči čas na to, aby mohli po víkende pohodlne docestovať do miesta volieb, a november vyhral preto, lebo v tento mesiac sú už ukončené všetky roľnícke práce – a USA boli v 19.
 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite