Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poľská vláda pritvrdila voči potratom. Ženy vyšli do ulíc a s protestami neplánujú skončiť

.hana Štefánková .svet

Poľský potratový zákon bol už pred štvrtkovým rozhodnutím ústavného súdu jeden z najprísnejších v Európe. Po novom budú mať ženy ešte viac obmedzené možnosti ako legálne interrupciu absolvovať. Nie je tak divu, že poľské ženy opäť vyšli do ulíc, v ktorých protestujú proti politike vládnych konzervatívcov.

Poľská vláda pritvrdila voči potratom. Ženy vyšli do ulíc a s protestami neplánujú skončiť SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski

1110. Toľko potratov bolo legálne vykonaných minulý rok v Poľsku podľa poľského denníku Gazeta Wyborcza. Avšak skutočný počet zákrokov odhaduje Gazeta až na 100-tisíc, ktoré ženy podstúpili v utajení alebo v zahraničí.

Legálne mohli ísť do minulého štvrtka (22. októbra) ženy v Poľsku na potrat len v prípade trestného konania (znásilnenia či incestu), v prípade ohrozenia života alebo zdravia matky a v prípade závažného poškodenia plodu. Posledný bod už však neplatí. Práve ten vo štvrtok poľský ústavný súd označil za protiústavný. Kvôli poškodeniu plodu pritom Poľky ukončovali tehotenstvo až v 98 percentách prípadov. 

Pre porovnanie, na Slovensku bolo minulý rok umelých prerušení tehotenstva vyše 7-tisíc, pričom sa ženy pre zákrok mohli rozhodnúť až do 12. týždňa od počatia a bez udania dôvodu. Na týchto údajoch možno vidieť, odkiaľ pramení frustrácia a beznádej státisícok Poliek, ktoré už štyri roky bojujú proti návrhom vládnucej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť.

Minulý štvrtok po rozhodnutí ústavného súdu sa demonštranti zoskupili pred jeho budovou, od ktorej následne pokračovali k sídlu vládnej strany, kde sa stretli s políciou. Tá im znemožnila pokračovať, pričom údajne použila aj slzný plyn. 

Kontext poľských protestov sa nezainteresovanému človeku vyjasní pri pohľade na posledné štyri roky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite