Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Americkí seniori protestujú proti štátnym opatreniam. Chýba im osobný kontakt s blízkymi

.filip Vačko .svet

Kritici prísnych pandemických opatrení sú často obviňovaní z bezcitnosti, keďže im vraj nezáleží na ochrane tých najzraniteľnejších - čo sú zväčša najstarší ľudia. No zdá sa, že niekedy aj osoby, ktoré nový koronavírus ohrozuje najviac, o vysokú úroveň ochrany nemajú záujem. To je prípad obyvateľov domova dôchodcov v okrsku Greeley v americkom štáte Colorado.

Americkí seniori protestujú proti štátnym opatreniam. Chýba im osobný kontakt s blízkymi SITA/Branislav Bibel Klient na balkóne v Domove sociálnych služieb pre seniorov v Pezinku, kde boli v apríli viacerí seniori a zamestnanci pozitívne testovaní na COVID-19 (ilustračné foto)

dôchodcovia v tomto štáte zorganizovali podľa lokálnej televízie CBS Denver protest proti opatreniam zavedeným Coloradom v reakcii na koronavírus. V tamojšom domove dôchodcov Fairacres Manor sú povolené návštevy, no bez akéhokoľvek fyzického kontaktu a pri dodržiavaní odstupu približne 1,8 metra.

Práve fyzický kontakt však dôchodcom chýba najviac. Pri proteste dôchodcovia, mnohí z nich na vozíčkoch, držali nápisy ako „Väzni v našom vlastnom domove“, „Dajte nám slobodu“ alebo dokonca „Radšej zomrieť na COVID ako na samotu“. Prečo je pre nich fyzický kontakt taký dôležitý? 

objatie dáva zmysel životu

Asistent správcu domova dôchodcov Ben Gonzales vysvetľuje dôležitosť fyzického kontaktu, „Chcú objať svoje vnúčatá, chcú sa držať za ruky so svojimi blízkymi.“ Gonzales pritom upozorňuje, že domov návštevníkov prísne filtruje. Každému je pri vstupe odmeraná teplota a musí tiež odpovedať na sériu 15 otázok, z ktorých personál usúdi, či ide o rizikového návštevníka. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite