Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tvár .týždňa: „Taiwančan“, ktorý sa postavil Číne

.šimon Jeseňák .svet .tvár týždňa

Predseda českého Senátu Miloš Vystrčil vycestoval napriek veľkej nevôli na Taiwan. Pobúril a nahneval tým Čínu aj čínsko-kremeľského blízkeho spojenca, toho času prezidenta Miloša Zemana. V skratke, good job.

Tvár .týždňa: „Taiwančan“, ktorý sa postavil Číne RITCHIE B. TONGO/EPA-EFE/PROFIMEDIA Miloš Vystrčil

z nenápadného učiteľa matematiky a fyziky z provinčného mesta na Vysočine sa zo dňa na deň stala persóna, o ktorej píšu najvýznamnejšie zahraničné periodiká. Z komunálneho poslanca sa môže stať až prezident Českej republiky. Za istých podmienok to nemusí byť len utópia, ale nádej, aby Česko už nebolo, tak ako sa hovorí v názve knihy Bohumila Doležala „zemou babišismu a buranokracie“.

 „Na svete existuje mnoho ľudí, ktorí nerozumejú alebo tvrdia, že nerozumejú tomu, aký veľký rozdiel je medzi slobodným svetom a tým komunistickým. Nech títo ľudia prídu do Berlína. Existujú aj ľudia, ktorí hovoria, že komunizmus je vlnou budúcnosti. Nech títo ľudia prídu do Berlína. Existujú i ľudia, ktorí hovoria, že v Európe a vo zvyšku sveta môžeme s komunistami spolupracovať. Nechajme ich prísť do Berlína.“ Od slávneho prejavu Johna Fitzgeralda Kennedyho uplynulo už takmer šesťdesiat rokov. Počas svojho kultového prejavu povedal vtedajší americký prezident i okrídlenú vetu „Ich bin ein Berliner“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite