Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bieloruská opozícia avizuje vznik novej strany

.redakcia .svet

Bieloruská opozičná politička Maryja Kalesnikavová ohlásila v pondelok plánované založenie novej politickej strany, ktorá sa bude v krajine usilovať o politické, sociálne a ekonomické reformy. Informovala o tom agentúra DPA.

Bieloruská opozícia avizuje vznik novej strany AP Photo/Sergei Grits

nová strana s názvom Vmeste (Spoločne) má byť platformou pre tých, ktorí hľadajú zmenu, povedala 38-ročná Kalesnikavová. Tá bola šéfkou volebnej kampane opozičného prezidentského kandidáta Viktora Babarika, ktorého ešte pred konaním volieb z 9. augusta uväznili. Kalesnikavová patrí medzi významných predstaviteľov hnutia proti súčasnej hlave štátu Alexandrovi Lukašenskovi.

nový politický subjekt

„Počas posledných troch mesiacov sme dosiahli spoločne viac než za uplynulých 26 rokov. Spoločne sme bojovali a v boji za slobodu a za našu budúcnosť budeme pokračovať,“ povedala Kalesnikavová vo videu zverejnenom v pondelok večer na sociálnej sieti Telegram, v ktorom ohlásila vznik nového politického subjektu.

Video zachytáva aj vyjadrenie Babarika predtým než bol uväznený. Hovorí o tom, že najnaliehavejšou úlohou je v súčasnosti pripraviť zmeny v bieloruskej ústave.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite