Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Európska komisia a Nemecko vyjadrili pochybnosti o voľbách v Bielorusku

.redakcia .svet

Ursula von der Leyenová vyzvala v pondelok Bielorusko, aby zverejnilo pravdivé výsledky prezidentských volieb, zatiaľ čo nemecká vláda vyjadrila "silné pochybnosti" o priebehu volebného hlasovania. Uviedli to v reakcii na sporné víťazstvo dlhoročného prezidenta Alexandra Lukašenka.

Európska komisia a Nemecko vyjadrili pochybnosti o voľbách v Bielorusku AP Photo Bielorusi vyšli do ulíc: Spochybňujú výsledky volieb.

„Základné práva musia byť v Bielorusku rešpektované. Vyzývam preto bieloruské úrady, aby zabezpečili presné sčítanie a zverejnenie hlasov zo včerajších volieb,“ napísala von der Leyenová na Twitteri.

Predsedníčka EK taktiež kritizovala policajný zásah proti demonštrantom, ktorí v uliciach vyjadrili podporu opozícii.

Hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert sa na tlačovej konferencii vyjadril, že o priebehu volebného hlasovania má krajina „silné pochybnosti“. „Minimálne normy pre demokratické voľby neboli splnené a to je neakceptovateľné,“ dodal Seibert.

V súvislosti s tým, že jeho krajina predsedá v druhom polroku 2020 Rade Európskej únie (EÚ) hovorca nemeckej vlády povedal: „V rámci Európskej únie musíme teraz posúdiť ako má Európa (na prezidentské voľby v Bielorusku) primerane reagovať.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite