Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čínski vedci objavili nový druh prasacej chrípky, ktorý môže spôsobiť pandémiu

.redakcia .svet

Nový druh chrípky sa dokáže vo veľkej miere prispôsobiť na infikovanie ľudí.

Čínski vedci objavili nový druh prasacej chrípky, ktorý môže spôsobiť pandémiu AP Photo/Michael Probst Štúdia bola zverejnená vo vedeckom časopise.

vedci v Číne objavili nový druh prasacej chrípky, ktorý je schopný spôsobiť pandémiu u ľudí. Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v pondelok v americkom vedeckom časopise Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), píše agentúra AFP.

Nový druh tejto nákazlivej choroby pomenovaný G4 pochádza z kmeňa H1N1, ktorý spôsobil pandémiu v roku 2009. Má „všetky hlavné znaky toho, že sa dokáže vo veľkej miere prispôsobiť na infikovanie ľudí,“ uvádzajú autori štúdie pôsobiaci na čínskych univerzitách a v Centre pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

V rokoch 2011 - 2018 tamojší výskumníci odobrali 30 000 výterov z nosa ošípaných na bitúnkoch v desiatich čínskych provinciách a vo veterinárnej nemocnici, čo im umožnilo izolovať až 179 rôznych vírusov prasacej chrípky.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite