Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Hongkongu si aj napriek zákazom pripomenuli výročie masakry na Námestí nebeského pokoja

.redakcia .svet

Tisíce ľudí si vo štvrtok v Hongkongu pripomenuli 31. výročie zákroku čínskych bezpečnostných zložiek proti prodemokratickým demonštrantom na pekinskom Námestí nebeského pokoja (Tchien-an-men). Tichý protest sa uskutočnil aj napriek policajnému zákazu.

V Hongkongu si aj napriek zákazom pripomenuli výročie masakry na Námestí nebeského pokoja Kin Cheung/AP/SITA

demonštranti so sviečkami sa zišli vo Viktóriinom parku, kde sa podobná akcia koná každý rok od roku 1989, a krátko po 20:00 h miestneho času držali minútu ticha. Polícia ľudí vyzývala, aby sa na nepovolenom zhromaždení nezúčastňovali. Výraznejšie však nezasiahla.

Spomienkové akcie v súvislosti s masakrou sú na území pevninskej Číny zakázané. V Hongkongu však boli povolené. Úrady v tento rok po prvý raz každoročný tichý protest zakázali. Polícia ako dôvod uviedla opatrenia v súvislosti s koronavírusovou pandémiou a Viktóriin park zabarikádovala, aby ľuďom zabránila zhromaždiť sa tam.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite