Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na zotavenie z koronakrízy minie Európska únia 750 miliárd eur. Pomoc sa ujde aj Slovensku

.ivana Šalgová .svet

Záchranný balík, ktorý má členským štátom Európskej únie pomôcť prekonať krízu vyvolanú pandémiou ochorenia COVID-19, bude mať hodnotu 750 miliárd eur. Slovensko by malo dostať okolo osem miliárd.

Na zotavenie z koronakrízy minie Európska únia 750 miliárd eur. Pomoc sa ujde aj Slovensku John Thys/AP/SITA Predsedníčka Euróspkej komisie Ursula von der Leyenová v stredu v europarlamente predstavila balík pomoci členským štátom EÚ.

európska komisia navrhla masívny záchranný balík vo výške 750 miliárd eur, ktorý by mal slúžiť na boj s ekonomickými dôsledkami koronakrízy. Časť v hodnote 500 miliárd budú mať postihnuté regióny a štáty k dispozícii vo forme nenávratných dotácií a ďalších 250 miliárd bude dostupných vo forme úverov.

Balík pomoci predstavila v stredu popoludní predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová na pôde Európskeho parlamentu, nazvala ho „EÚ ďalšej generácie“. 

Tento nástroj má podľa EK zabezpečiť, že oživenie ekonomík bude udržateľné, inkluzívne a spravodlivé pre všetky členské štáty. Bude zabudovaný do dlhodobého rozpočtu EÚ.

okamih Európy

„Plán obnovy je obrovskou výzvou, ktorej čelíme. Stáva sa však aj príležitosťou, a to nielen podporovaním hospodárskeho oživenia, ale aj investovaním do našej budúcnosti. Európska ekologická dohoda a digitalizácia podporia zamestnanosť a rast, odolnosť našich spoločností a ochranu životného prostredia. Toto je okamih Európy,“ uviedla Leyenová. Rozpočet Európskej únie na roky 2021- 2027 sa tak navýši na sumu 1,85 bilióna eur.

Minulý týždeň sa na masívnych európskych záchranných dotáciách vo výške 500 miliárd eur dohodla nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite