Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Grécko a Turecko sa dostali do sporu okolo pohraničnej rieky

.redakcia .svet

Grécka vláda v sobotu vyhlásila, že žiadna časť územia Grécka nie je obsadená inou krajinou. Atény predtým žiadali od Ankary reakciu na obvinenia, že turecké jednotky obsadili grécky ostrov v pohraničnej rieke.

Grécko a Turecko sa dostali do sporu okolo pohraničnej rieky AP Photo/Burhan Ozbilici

„žiadna cudzia mocnosť sa nenachádza na gréckom území,“ píše sa v sobotňajšom vyhlásení gréckeho ministerstva zahraničných vecí.

V uplynulých dňoch vládne zdroje v Aténach poskytli médiám zhodné vyjadrenia o tom, že turecké bezpečnostné sily dočasne obsadili ostrov v rieke Marica (po grécky Evros) na hranici medzi oboma krajinami, patriaci Grécku. Niektoré médiá písali o páse zeme, ktorý je v tomto ročnom období obvykle zaplavený.

Podľa zdrojov chceli turecké jednotky takýmto spôsobom zabrániť, aby tam grécki ženisti vybudovali plot znemožňujúci migrantom prekračovať hranicu na tomto zväčša plytkom úseku rieky, cez ktorý by sa dostali z Turecka do Grécka a tým aj do Európskej únie.

Malý ostrov neďaleko gréckej obce Feres sa nachádza medzi dvoma ramenami zmienenej rieky. Hranica podľa zmluvy medzi Ankarou a Aténami z roku 1926 prebieha východným ramenom rieky.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite