Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Euroval na druhú. Merkelová a Macron navrhli plán obnovy po koronakríze

.matúš Dávid .svet

Francúzsko a Nemecko navrhujú vytvoriť európsky záchranný fond na oživenie hospodárstva po koronakríze. Podľa plánu lídrov dvoch najväčších ekonomík Únie by si 500 miliárd eur mali rozdeliť štáty, ktoré pandémia zasiahla najviac. Návrh musia schváliť všetci členovia EÚ.

Euroval na druhú. Merkelová a Macron navrhli plán obnovy po koronakríze Kay Nietfeld/dpa/AP/SITA 18. máj 2020 Berlín, Nemecko: Nemecká kancelárka Angela Merkel počas videokonferencie s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom o pláne na záchranu ekonomiky EÚ.

po týždňoch zákulisných diskusií nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron predstavili prelomový plán na ukončenie bolestivej recesie a oživenie ekonomiky Európskej únie po pandémii koronavírusu.

Lídri Nemecka a Francúzska vyzvali na vytvorenie spoločného fondu obnovy vo výške 500 miliárd eur.

Má to byť dodatočný príspevok do rozpočtu EÚ na roky 2021 až 2027, ktorý má aktuálne k dispozícii okolo bilión eur.

ako to má celé fungovať?

Nové peniaze by si Európska komisia (EK), v mene všetkých členských štátov, mala požičať na finančných trhoch. Táto podpora by smerovala najmä do tých krajín a sektorov európskej ekonomiky, ktoré koronakríza postihla najviac.

Ide najmä o juhoeurópske štáty ako Taliansko či Španielsko. Dané krajiny by pomoc nedostali vo forme pôžičiek (ako dostalo Grécko či Portugalsko pri eurovale), ale vo forme dotácií či grantov, ktoré majú fungovať na rovnakom princípe, ako dnes Slovensko dostáva eurofondy. 

Podľa nemecko-francúzskeho návrhu by za splatenie tohto dlhu finančne zodpovedala Únia ako celok prostredníctvom spoločného rozpočtu, a nie iba štáty, ktoré pomoc dostanú. 

Ide tak o priame vytváranie spoločného európskeho dlhu. Niečo podobné sa v EÚ ešte nikdy nestalo. Nemci boli dotaraz vždy zásadne proti. 

„Je čas bojovať a Nemecko a Francúzsko bojujú spolu za európsku myšlienku,“ vyhlásila Angela Merkelová.

Podľa Emmanuela Macrona je to po prvý raz, čo sa Francúzsko a Nemecko, dve veľké európske mocnosti, dohodli na spoločnom zdieľaní dlhu EÚ, aby tak opravili prehlbujúce sa trhliny v rámci Európy. Šéf Elyzejského paláca označil nový návrh za významný krok vpred.

„Je to skutočná zmena vo filozofii a bezprecedentný krok. Bolo to nevyhnutné k tomu, aby Európska únia zostala súdržná a eurozóna jednotná," vyhlásil Macron.

18. máj 2020 Paríž, Francúzsko: Francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecká kancelárka Angela Merkel diskutovali o plánoch hospodárskej obnovy EÚ po koronakríze.Francois Mori/AP/SITA18. máj 2020 Paríž, Francúzsko: Francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecká kancelárka Angela Merkel diskutovali o plánoch hospodárskej obnovy EÚ po koronakríze.

Finančná pomoc by mala podporiť najmä oblasti zdravotníctva, digitalizácie či cestovného ruchu, ale tiež pomôcť v boji proti klimatickej zmene v rámci ekologických riešení.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite