Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na webe sa šíri HOAX. Tvrdí, že Rusi vyvinuli liek na koronavírus

.redakcia .svet

Medzi slovenskými používateľmi Facebooku sa šíril článok s videom, v ktorom akási žena tvrdí, že v Rusku už minulý rok začali vyrábať liek proti koronavírusu. Toto video je zavádzajúce. Ide o liek proti chrípke Arbidol, ktorý je v Rusku dostupný už desiatky rokov, ale nebol nikým odporúčaný ako liek na COVID-19, chorobu spôsobenú novým typom koronavírusu.

Na webe sa šíri HOAX. Tvrdí, že Rusi vyvinuli liek na koronavírus AP Photo/Ashwini Bhatia

slovenský portál Presstv.sk uverejnil článok, v ktorom sa okrem iného píše: „Ruský liek Arbidol obsahuje účinné látky proti koronavírusu, ktorý slúži na prevenciu a liečbu u dospelých, ale aj u detí.“ Tento článok zaznamenal na Facebooku viac ako 4000 interakcií a zdieľalo ho takmer 2000 užívateľov.

Článok odkazuje na video, ktoré sa pôvodne objavilo na platforme TikTok. Video začína záberom na pláži, ženský hlas v ňom oznámi: „Sme na Kryme.“ Nasleduje záber na ruky otvárajúce škatuľku s liekom označeným nápisom Arbidol. Žena vytiahne návod na použitie a ukáže na miesto v texte: „Čo tu čítame? Proti koronavírusu.“ Následne ukáže ešte na krajinu pôvodu – Rusko – a dátum výroby vytlačený na strane: august 2019.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite