Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Európa sa dostáva z najhoršieho. Aké sú plány na uvoľňovanie opatrení v Česku, Rakúsku či Taliansku?

.matúš Dávid .svet

Európske krajiny začali uvoľňovať opatrenia proti šíreniu koronavírusu. V Česku otvorili autoškoly aj zoo, Rakúsko povolalo maturantov do lavíc a Chorváti už chodia do múzeí a riešia letnú sezónu. Niektoré štáty sú odvážnejšie, iné, ako napríklad Nemecko, varujú pred unáhlenými krokmi.

Európa sa dostáva z najhoršieho. Aké sú plány na uvoľňovanie opatrení v Česku, Rakúsku či Taliansku? Andrew Medichini/AP/SITA 27. apríl 2020 Neapol, Taliansko: Ľudia nakupujú ovocie a zeleninu po tom, čo región Kampánia umožnil kaviarňam a pizzériám predávať nápoje a jedlo na výdaj.

na svete podľahlo ochoreniu COVID-19 už viac ako 200-tisíc ľudí. Počet potvrdených prípadov nákazy sa blíži k trom miliónom. Európa je s celkovým počtom vyše 120-tisíc úmrtí aktuálne najviac postihnutým kontinentom.

No zatiaľ čo napríklad v Budapešti nedávno ešte len nariadili povinné nosenie rúšok v mestskej hromadnej doprave či na tržniciach, viaceré európske krajiny už začali postupne uvoľňovať obmedzenia týkajúce sa koronavírusu.

česi otvorili autoškoly, fitness centrá aj zoo

Česká vláda si všíma, že nakazených ani obetí už nepribúda tak veľa ako napríklad v marci. Vďaka priaznivému vývoju sa preto rozhodla zrýchliť plán uvoľňovania opatrení proti koronavírusu.

„Čakali sme na vyhodnotenie veľkonočných sviatkov a rozhodli sme sa pre tento scenár,“ povedal minister priemyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček.

Od pondelka 27. apríla môžu v Česku otvoriť obchody s rozlohou až do dvetisícpäťsto metrov štvorcových, ktoré nesídlia v nákupných centrách. Otvorené sú aj vonkajšie priestory v zoologických záhradách, fitness centrá či autoškoly.

Skoršie otvorenie – 11. mája namiesto 25. mája – čaká aj záhrady a terasy reštaurácií, kaderníctva, múzeá či galérie. Konať sa môžu svadby s účasťou do desať osôb a bohoslužby s účasťou do pätnásť osôb.

27. apríl 2020 Praha, Česká republika: Muž kráča veľkým kníhkupectvom v Prahe po tom, čo česká vláda po vyše mesiaci otvorila ďalšie obchody v krajine.Petr David Josek/AP/SITA27. apríl 2020 Praha, Česká republika: Muž kráča veľkým kníhkupectvom v Prahe po tom, čo česká vláda po vyše mesiaci otvorila ďalšie obchody v krajine.

Koncom mája by mohlo byť v Česku znova úplne sprístupnené aj ubytovacie zariadenia a súčasne by nastalo aj uvoľňovanie v oblasti usporadúvania spoločenských a kultúrnych podujatí.

Česi môžu po novom cestovať aj za hranice krajiny, no po návrate zo zahraničia musia predložiť negatívny test na koronavírus, inak budú musieť stráviť dva týždne v karanténe.

rakúsko volá maturantov do školských lavíc

V postupnom uvoľňovaní niektorých opatrení pokračuje aj Rakúsko. Situácia sa v krajine po zavedení prísnych opatrení výrazne zlepšila a dnes nepribúdajú takmer žiadni noví nakazení. 

Zo zhruba 15-tisíc nakazených koronavírusom sa vyše 12-tisíc vyliečilo. V Rakúsku je k dnešnému dňu 2363 chorých ľudí na chorobu COVID-19, pričom toto číslo každý deň klesá o niekoľko stoviek. 

Rakúšania tak od pondelka 4. mája začnú znovu otvárať školy. Najskôr sa vrátia do lavíc stredoškoláci, ktorí sú v poslednom ročníku, zatiaľ čo základné a nižšie stredné školy sa znovu otvoria 18. mája. Vyučovanie však nebude vyzerať ako pred pandémiou.

Triedy budú rozdelené na polovicu, učitelia budú v daný deň učiť iba jednu skupinu, aby sa zabezpečilo, že v triede bude prítomných naraz len asi tucet študentov. Polovica žiakov zasadne do lavíc od pondelka do stredy, druhá polovica zvyšné dni v týždni.

„Nemecká kancelárka Merkelová hovorí, že pri uvoľňovaní opatrení treba zohľadniť regionálne rozdiely.“

Školáci starší ako desať rokov budú musieť cez prestávky povinne nosiť rúška. Hodiny hudby a telocviku sa však ešte neobnovia a osnovy sa zamerajú len na základné predmety.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite