Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Preživší holokaust a ich rodiny si pripomínajú Jom ha-šoa v izolácii

.redakcia .svet

Starnúci obyvatelia Izraela, ktorí prežili holokaust, sa v utorok na Jom ha-šoa, Deň spomienky na holokaust a hrdinstvo, ocitli tento rok vo veľmi podobnej situácii ako počas druhej svetovej vojny. Sami a v strachu z neznámeho.

Preživší holokaust a ich rodiny si pripomínajú Jom ha-šoa v izolácii Ariel Schalit/AP/SITA

niektorí preživší vravia, že súčasná izolácia a pocit nebezpečenstva obnovili ťažké spomienky na zážitky z vojny. Iných zasa hnevajú porovnávania s ich utrpením počas druhej svetovej vojny, keď nacisti systematicky vyvraždili šesť miliónov Židov.

„Jedno nemá nič spoločné s druhým. Toto nemožno porovnávať s piatimi rokmi, ktoré som musel prekonať počas holokaustu,“ povedal 92-ročný Dov Landau, ktorý prežil Auschwitz a niekoľko ďalších nacistických vyhladzovacích táborov, ale stratil celú svoju rodinu. 

„Teraz môžeme jesť a piť, počúvať hudbu a stále dýchať čerstvý vzduch. Toto je dočasná choroba, ktorá pominie,“ dodal.

Deň spomienky na obete holokaustu je jedným z najzávažnejších dátumov v izraelskom kalendári. Preživší ľudia sa obvykle zúčastňujú na spomienkových obradoch, rozprávajú tínedžerom svoje príbehy a sú prítomní na spomienkových pochodoch v niekdajších koncentračných táboroch v Európe.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite