Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trestov smrti z roka na rok ubúda. „Ríšou popráv“ je Čína, hoci počty hrdelných rozsudkov tají

.matúš Dávid .svet

Aj keď v komunistickej Číne je počet popravených ľudí naďalej štátnym tajomstvom, podľa Amnesty International počet popráv celosvetovo klesá. Vlani štáty vykonali najmenej trestov smrti za posledné desaťročie. Naopak, novým rekordérom v popravách je Saudskoarabské kráľovstvo.

Trestov smrti z roka na rok ubúda. „Ríšou popráv“ je Čína, hoci počty hrdelných rozsudkov tají Vincent Thian/AP/FILE/SITA 28. september 2019 Hongkong, Čína: Chodec kráča po portrétoch čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. Jeho autokratický režim podľa Amnesty International podkopáva slobodu v Ázii.

počet vykonaných popráv v minulom roku klesol na desaťročné minimum. Vlani vo svete, podľa dostupných údajov, popravili najmenej 657 ľudí. Oznámila to medzinárodná organizácia Amnesty International v globálnej správe o treste smrti za rok 2019.

Počty popráv, ktoré známa ľudskoprávna mimovládka každoročne uverejňuje, opäť nezahŕňajú Čínu. Totalitný režim v Pekingu totiž počet vykonaných popráv nezverejňuje a považuje ho za oficiálne tajomstvo.

Amnesty International predpokladá, že v Číne ročne pošlú na smrť až tisíce ľudí. V plnom rozsahu o počte rozsudkov smrti neinformovali ani Severná Kórea, Irán či Vietnam.

PÄŤ KRAJÍN S NAJVYŠŠÍM POČTOM POPRÁV V ROKU 2019

  • Čína (odhadom až tisícky vykonaných popráv)
  • Irán (najmenej 251)
  • Saudská Arábia (184)
  • Irak (najmenej 100)
  • Egypt (najmenej 32)

Irán, kde vládne teokratický šiítsky režim, sa aj vlani v počte vykonaných trestov smrti umiestnil na druhom mieste po Číne.

V roku 2019 v Iráne popravili najmenej 251 ľudí. Režim v Teheráne však s ľudskoprávnymi organizáciami nespolupracuje transparentne. Skutočný počet popráv tak môže byť oveľa vyšší. 25. apríla 2019 napríklad v Iráne tajne popravili dvoch chlapcov, Mehdiho Sohrabifara a Amina Sedaghata, vo väznici Adelabad v Shiraze, v provincii Fars.

Obaja boli po nespravodlivom súdnom procese zatknutí a vo veku pätnásť rokov rokov odsúdení za viaceré znásilnenia. Nielenže pred popravou nevedeli, že boli odsúdení na smrť, na ich telách našli aj rany po bičovaní, čo podľa Amnesty International naznačuje, že pred smrťou boli mučení.

rekordérmi sú Saudskoarabi aj Iračania

Napriek celosvetovému poklesu vykonaných trestov smrti vlani Saudská Arábia popravila rekordný počet, 184 ľudí. Bolo medzi nimi šesť žien a 178 mužov, pričom viac ako polovicu popravených tvorili cudzí štátni príslušníci. 

5. február 2020 Džidda, Saudská Arábia: Rodina kráča popri transparente s fotografiou saudskoarabského korunného princa Mohameda bin Salmána. Špeciálny protiteroristický súd v krajine trestá aj disidentov či kritikov režimu.Amr Nabil/AP/SITA5. február 2020 Džidda, Saudská Arábia: Rodina kráča popri transparente s fotografiou saudskoarabského korunného princa Mohameda bin Salmána. Špeciálny protiteroristický súd v krajine trestá aj disidentov či kritikov režimu.

V monarchii na Arabskom polostrove udeľujú trest smrti za spáchanie zločinov ako vražda, ozbrojená lúpež, znásilnenie, obchodovanie s drogami či čarodejníctvo.

Amnesty International však upozorňuje, že „zneužívanie trestu smrti ako zbrane proti politickým oponentom, najmä disidentom zo šiítskej moslimskej menšiny, je v Saudskej Arábii alarmujúce“.

Vlani v apríli sa napríklad uskutočnila hromadná poprava 37 ľudí, medzi ktorými bolo aj 32 šiítskych mužov odsúdených za teroristické činy na základe priznaní získaných mučením.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite