Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Milióny Číňanov prišli pre pandémiu koronavírusu o prácu

.redakcia .svet

Hoci Čína tvrdí, že je v boji proti novému koronavírusu úspešná, milióny ľudí v krajine prišli o prácu pre pokles ekonomiky v dôsledku blokád. To ohrozuje ambiciózny cieľ čínskej vlády vykoreniť chudobu.

Milióny Číňanov prišli pre pandémiu koronavírusu o prácu AP Photo/Andy Wong

peking sa snaží znovu oživiť hospodárstvo po tom, ako sa takmer zastavilo pre rozsiahle blokády, ktorých cieľom bolo obmedziť šírenie nového koronavírusu. Veľa firiem má za sebou hrboľatý reštart, pričom najväčšie bremeno problémov spadlo na plecia ich zamestnancov.  

Napriek tomu, že je Čína krajinou mrakodrapov a high-tech inovácií, milióny jej obyvateľov majú stále slabé príjmy. Približne 5,5 milióna Číňanov na vidieku žije v chudobe, ktorú vláda definovala ako príjem nižší než 2300 jüanov ročne, čo predstavuje asi 299,83 eura. 

Problémy v ekonomike tak ohrozujú kľúčový cieľ komunistickej strany, ktorá by chcela, aby sa Čína do konca roku 2020 stala „stredne prosperujúcou spoločnosťou“. Tento cieľ si stanovila dlho predtým, ako sa vírus objavil.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite