Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Orbán odstavil parlament, Lukašenko radí piť vodku. Autokrati zneužili koronavírus na posilnenie moci

.matúš Dávid .svet .politika

Pandémia je nový obľúbený kokteil diktátorov. Zmes veľkej dávky rizika, pocitu ohrozenia medzi ľuďmi, paniky a neistoty v spoločnosti je životobudičom populistických nacionalistov. Ukážkový „koronaprevrat“ nedávno zrežíroval aj samovládca Magyarországu, no takých ako on je viac.

Orbán odstavil parlament, Lukašenko radí piť vodku. Autokrati zneužili koronavírus na posilnenie moci ZOLTAN MATHE/MTI/AP/SITA 30. marec 2020 Budapešť, Maďarsko: Parlament ovládaný stranou Fidesz dal maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi až priveľké mimoriadne právomoci.

cieľom moci pre autokratov je len ďalšia moc, jej zachovanie. Je to ako s dobre vychladeným vínom v teplý letný podvečer. Moc aj víno chutia a dá sa nimi ľahko opiť. Potom je však nebezpečné riadiť. Hrozí strata kontroly, najmä nad sebou samým.

Vladári opojení mocou mávajú sklony svoju silu zneužívať, ich podriadení o tom vedia svoje. Či už si to ľudia, ktorým nebolo umožnené podieľať sa na vládnutí, uvedomujú alebo nie, skôr či neskôr si všetko zliznú. Trpia, žijú s hlavou sklonenou, a pritom bez nich by autokrati neboli ničím.

Keď pohár trpezlivosti pretečie, zvyknú sa „tí dole“ vzoprieť zlovôli samovládcov. Nie vždy bývajú úspešní a aj keď sa im to podarí, narazia na nový problém.

Diktátori sa totiž v honbe za neobmedzenou vládou dokážu rýchlo poučiť z vlastných chýb. Väčšinou si uvedomia, že musia využívať každú príležitosť a premieňať ju na tehly, pomocou ktorých sa môžu pevnejšie zabetónovať pri moci.

„Pre populistov je pandémia požehnaním, je to ich elixír moci.“

Koronavírus nám vtrhol do životov ako nezvaný hosť. Neboli sme naň pripravení, mnohí dodnes nie sme, no vyhodiť ho len tak za dvere nemožno. Niežeby sme chceli byť úctiví, veď nám len škodí, ale zatiaľ sme len schovaní v zákopoch, kde hľadáme účinnú zbraň proti nákaze.

Od začiatku roka žije ľudstvo v bezprecedentnej situácii. Karanténa a sprievodné opatrenia sa ako dym rozliezli naprieč obývanými kontinentmi. Zradné emócie, prevažne strach, nás opäť ovládli oveľa viac, než dokážeme ovládať my ich.

Už pred pandémiou sme svetu pre jeho čoraz väčšiu nepredvídateľnosť v mnohom prestávali rozumieť. Pre obavy, nielen z reálnych hrozieb, ale aj z imaginárnych nepriateľov údajne sa rútiacich spoza hraníc, mnohí z nás zatúžili po väčšej ochrane, a to každú cenu.

30. marec 2020 Budapešť, Maďarsko: Poslanci parlamentu umožnili premiérovi Obránovi udržiavať výnimočný stav neobmedzene dlho a vládnuť počas neho dekrétmi. ZOLTAN MATHE/MTI/AP/SITA30. marec 2020 Budapešť, Maďarsko: Poslanci parlamentu umožnili premiérovi Obránovi udržiavať výnimočný stav neobmedzene dlho a vládnuť počas neho dekrétmi.

Vo viacerých štátoch nastala výnimočná situácia. Vlády musia konať rýchlo a presvedčivo zároveň, o našich osudoch neraz rozhodujú zo dňa na deň. Ak politici tlmia paniku, informujú verejnosť pravdivo a radia sa s vedcami, ktorí novým okolnostiam rozumejú najlepšie, tak existuje šanca, že krízu časom zvládnu.

Lenže pokušenie zneužiť inštitút výnimočného stavu na ešte pevnejšie ovládnutie spoločnosti sa najmä v prípade niektorých málo slobodných či rovno nedemokratických režimov ukázalo ako prisilné. Boj s koronavírusom sa stal ideálnou príležitosťou na ďalšiu konsolidáciu moci v mene ochrany občanov. Sprísňovanie cenzúry a rozmach propagandy, represie voči novinárom, zúženie slobody prejavu aj obmedzenia činnosti parlamentov – to všetko môže byť len predohra.

Pre autokratických populistov je pandémia požehnaním. Pochopili ju ako elixír moci, od ktorého sa stali závislí. Zmes veľkej dávky rizika, pocitu ohrozenia medzi ľuďmi, návalov paniky a neistoty v spoločnosti sa stala životobudičom diktátorov, najmä tých latentných.

„Orbán sa nestal autokratom včera. Už dlho umlčiava občiansku spoločnosť.“

Ukážkový „prevrat“ v čase koronakrízy predviedol maďarský premiér Viktor Orbán. Politik, ktorý sa pred zrakmi susedov z Európskej únie a Severoatlantickej aliancie počas uplynulej dekády zmenil z predsedu vlády demokratickej republiky na prakticky neohroziteľného samovládcu Magyarországu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite