Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trinásť štátov EÚ varuje pred ohrozením demokracie počas pandémie

.redakcia .svet

Trinásť členských štátov Európskej únie vrátane Nemecka a Francúzska v stredu varovalo, že núdzové opatrenia spojené s koronavírusovou pandémiou by nemali porušovať základné práva.

Trinásť štátov EÚ varuje pred ohrozením demokracie počas pandémie Zoltan Mathe/AP/SITA Štáty vo svojom vyhlásení nepriamo narážajú na politiku maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorému pandémia umožnila prijať zákon, ktorý výrazne rozšíril jeho právomoci.

svoje vyhlásenie zverejnili po tom, čo maďarský parlament v pondelok schválil sporný zákon, ktorý udeľuje vláde mimoriadne právomoci, informovala agentúra AFP.

„V tejto bezprecedentnej situácii je legitímne, že členské štáty prijímajú mimoriadne opatrenia na ochranu svojich občanov a prekonanie krízy,“ uvádza sa vo vyhlásení. „Hlboko nás však znepokojuje riziko porušenia princípov právneho štátu, demokracie a základných práv v dôsledku prijatia istých núdzových opatrení,“ dodalo 13 členských štátov EÚ bez toho, aby konkrétne menovali Maďarsko.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite