Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Uspeli s „agresívnym testovaním“ a pracujú na vakcíne. Ako žijú Taliani v karanténe?

.matúš Dávid .svet

V Európe je koronavírusom najviac postihnuté Taliansko. Karanténa v celej krajine bude zrejme platiť aj v apríli. V meste Bergamo musia s odvozom mŕtvych tiel pomáhať vojaci. Prísne opatrenia však priniesli na Apeninský polostrov aj zopár pozitívnych zmien.

Uspeli s „agresívnym testovaním“ a pracujú na vakcíne. Ako žijú Taliani v karanténe? Luca Bruno/AP/SITA 12. marec 2020 Brescia, Taliansko: Zdravotníčka vykúka z provizórneho nemocničného stanu na severe Talianska. Región už niekoľko dní čelí najväčšiemu náporu infikovaných.

zdá sa, že v týchto dňoch nevedú do Ríma žiadne cesty. Koronavírus paralyzoval život v Taliansku a celá republika sa ocitla v karanténe. 

Šesťdesiat miliónov obyvateľov môže vychádzať z domu len v naliehavých prípadoch, z pracovných a zdravotných dôvodov.

Taliani môžu chodiť aj na malé prechádzky či nákupy, musia však počítať s policajnými kontrolami. Za porušenie karanténnych nariadení hrozí pokuta alebo krátke väzenie.

COVID-19 V TALIANSKU (21. MAREC 2020):

  • počet obetí vzrástol na takmer 4000,
  • celkový počet nakazených je viac ako 47 000 (vrátane obetí a uzdravených).

V Taliansku sú zatvorené kostoly, školy, bary, pohostinstvá, reštaurácie a obchody s výnimkou potravín a lekární.

Naprieč krajinou nepremávajú nočné vlaky a veľká časť letísk je zatvorená. Aj letisko Ciampino pri Ríme, ktoré využívajú najmä tzv. nízkonákladoví leteckí dopravcovia, prestalo odbavovať lety a ďalšie rímske letisko Fiumicino vyradilo z prevádzky jeden terminál.

10. marec 2020 Naples, Taliansko: Zamestnanec dezinfikuje každý jeden kút múzea v stredovekom hrade Maschio Angioino.

Alessandro Pone/LaPresse/AP/SITA10. marec 2020 Naples, Taliansko: Zamestnanec dezinfikuje každý jeden kút múzea v stredovekom hrade Maschio Angioino.

Trajektová doprava medzi pevninou a Sicíliou nepremáva, v krízovom režime sú aj železničné spojenia či lety medzi Rímom a sicílskymi mestami Catania a Palermo. Podobné obmedzenia sa týkajú aj spojení so Sardíniou, druhým najväčším ostrovom Talianska.

Podľa prieskumu verejnej mienky, ktorý zverejnil taliansky denník La Repubblica, veľká väčšina Talianov (až 94 percent) podporuje prísne nariadenia, ktoré v boji proti nákaze zaviedla vláda. Práve vďaka týmto reštriktívnym opatreniam sa Taliansko vyhlo kolapsu a úplnému zrúteniu zdravotníckeho systému.

telá obetí odvážajú vojaci

Mesto Bergamo v regióne Lombardsko na severe Talianska je jedným z najviac postihnutých miest. Nezvláda už ani dôstojne pochovávať mŕtvych. 

Zamestnanci desiatok pohrebných služieb nestíhajú, niektorí z nich sa dokonca nakazili. Krematórium nedokáže čeliť náporu posledných dní, telá z Bergama preto vojaci odvážajú do okolitých miest.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite