Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Obvinený Netanjahu sa vyhlásil za víťaza. Čaká ho súd a Izraelu hrozí tretí povolebný pat

.matúš Dávid .svet

Izrael má za sebou tretie parlamentné voľby za menej ako rok. Dlhoročnému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi kauzy neuškodili. Vyhral, no väčšinu v parlamente podľa exit pollov nezískal.

Obvinený Netanjahu sa vyhlásil za víťaza. Čaká ho súd a Izraelu hrozí tretí povolebný pat Ariel Schalit/AP/SITA 2. marec 2020 Tel Aviv, Izrael: Premiér a šéf strany Likud Benjamin Netanjahu sa teší z výsledok exit pollov po skončení tretích parlamentných volieb za posledný rok.

od minulého roka je najdlhšie vládnuci izraelský premiér Benjamin Netanjahu obžalovaný z podvodu, porušenia dôvery a úplatkárstva v troch rôznych kauzách. V histórii Izraela je to po prvý raz, čo musí úradujúci predseda vlády čeliť trestnému stíhaniu.

Netanjahu obvinenia z korupcie odmieta a tvrdí, že je len „obeťou honu na čarodejnice a pokusu o prevrat“. Začiatkom januára však požiadal parlament, aby mu udelil imunitu. Súdny proces s ním sa začne 17. marca v Jeruzaleme. Ak by ho aj usvedčili zo spáchania zločinu, môže sa odvolať a vo funkcii premiéra zostane až do posledného verdiktu.

Napriek tieňu pochybností a viacerým škandálom Izraelčania súčasného premiéra vo voľbách nepotrestali. Pravicový blok na čele so stranou Jednota (Likud) podľa exit pollov s miernym náskokom vyhral voľby. Získal 59 kresiel v 120-člennom parlamente (to je zhruba 37 percent hlasov).

To znamená, že Netanjahuova strana zrejme nebude mať dostatok hlasov na prelomenie patovej situácie, ktorá v Knessete od vlani panuje. Na zostavenie fungujúcej väčšinovej vlády totiž treba získať aspoň 61 mandátov.

Centristická koalícia Modrá a biela (Kachol lavan) na čele s Bennym Gancom skončila tesne na druhom mieste s približne 32 percentami. Mohla by teda obsadiť 32 až 34 kresiel v parlamente. Tretie miesto patrí podľa exit pollov bloku štyroch arabských strán s názvom Spoločná kandidátka, ktoré spolu získali 15 percent hlasov. Účasť voličov bola najvyššia za posledných dvadsať rokov.

2. marec Alon Shvut, Západný breh Jordánu: Izraelčania museli ísť k volebným urnám už tretíkrát za posledných 11 mesiacov.Tsafrir Abayov/AP/SITA2. marec Alon Shvut, Západný breh Jordánu: Izraelčania museli ísť k volebným urnám už tretíkrát za posledných 11 mesiacov.

Keďže žiadna zo strán opäť nedosiahla dostatočný počet percent na samostatné vládnutie, bude musieť vzniknúť koalícia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite