Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Súboj o Biely dom pokračuje volebným „super utorkom“. Američania vyberú Trumpovho súpera (otázky a odpovede)

.matúš Dávid .svet

Súčasný americký prezident Donald Trump má v Republikánskej strane nomináciu viac-menej istú. O favoritovi demokratov sa však stále rozhoduje.

Súboj o Biely dom pokračuje volebným „super utorkom“. Američania vyberú Trumpovho súpera (otázky a odpovede) Damian Dovarganes/AP/SITA 1. marec 2020 Los Angeles, California, USA: 78-ročný senátor Bernie Sanders má azda najľavicovejšie názory spomedzi všetkých kandidátov v Demokratickej strane.

najväčšie šance má zatiaľ výrazný ľavičiar Bernie Sanders, sledovať však treba aj bývalého viceprezidenta Joea Bidena či exstarostu New Yorku Michaela Bloomberga. Čo už majú demorakti za sebou a čo ich v najbližších dňoch čaká?

ako dopadli primárky v Južnej Karolíne?

V čase, keď sa na Slovensku konali voľby do NR SR, boli v USA ďalšie primárne voľby Demokratickej strany. Južná Karolína bola uplynulú sobotu štvrtým štátom v poradí, kde demokrati rozhodovali o budúcom kandidátovi v prezidentských voľbách.

V primárkach uspel bývalý americký viceprezident Joe Biden. Bolo to jeho prvé víťazstvo, vďaka ktorému si zlepšil pozíciu. V celkovom počte delegátov sa dostal na druhé miesto, za senátora z Vermontu Bernieho Sanders.

Primárky americkej Demokratickej strany v Južnej Karolíne sa konali po volebných zhromaždeniach (známych aj ako caucusy) v Iowe a v Nevade či primárkach v New Hampshire. Nasledovať bude kľúčový volebný deň – tzv. super utorok, v ktorom budú demokrati hlasovať naraz vo viacerých štátoch.

1. marec 2020 Norfolk, Virgínia, USA: Bývalý viceprezident Joe Biden uspel v Južnej Karolíne. Bolo to jeho prvé víťazstvo, vďaka ktorému si zlepšil pozíciu.Steve Helber/AP/SITA1. marec 2020 Norfolk, Virgínia, USA: Bývalý viceprezident Joe Biden uspel v Južnej Karolíne. Bolo to jeho prvé víťazstvo, vďaka ktorému si zlepšil pozíciu.

ČO SÚ TO AMERICKÉ PRIMÁRKY?

  • sú to primárne stranícke voľby v štátoch USA,
  • majú ich demokrati aj republikáni,
  • členovia a sympatizanti strán vyberajú favorita,
  • záujemcovia o funkciu prezidenta musia získať určitý počet delegátov,
  • delegáti hlasujú na zjazde Demokratickej či Republikánskej strany,
  • existujú dva druhy primárok – klasické alebo volebné zhromaždenia (tzv. caucusy).

prečo odstúpil Pete Buttigieg?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite