Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zahraničné médiá o Slovensku: Nastalo zemetrasenie, vlády sa ujme nepredvídateľný a výstredný Matovič

.redakcia .svet

Ohromné a ohromujúce víťazstvo protikorupčného hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, či posun krajiny viac doprava. Viaceré zahraničné médiá v nedeľu píšu o výsledkoch volieb na Slovensku.

Zahraničné médiá o Slovensku: Nastalo zemetrasenie, vlády sa ujme nepredvídateľný a výstredný Matovič Petr David Josek/AP/SITA

britská stanica BBC konštatovala, že ide o výsledok vlny protikorupčných nálad a pobúrenia po tom, ako predvolebnej kampani dominoval hnev verejnosti nad vraždou investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v roku 2018.

Britský denník The Guardian v titulku svojej správy o sobotňajších voľbách hovorí o „seizmickom posune“ na Slovensku po tom, ako hnev verejnosti zosadil dosiaľ dominantnú stranu Smer-SD.

zosadenie Smeru a posun doprava

Európsky internetový týždenník Politico sa domnieva, že prekvapením nie je ani tak víťazstvo hnutia Igora Matoviča po náraste jeho podpory v prieskumoch, ale miera jeho víťazstva.

Agentúra Associated Press (AP) uviedla, že víťazstvom stredopravej populistickej opozície sa končí „panovanie“ dlho dominantnej, no škandálmi poznačenej ľavicovej strany, ktorá vládla s protiimigračným programom.

Výsledky volieb podľa AP nasmerovali krajinu viac doprava a mohli by viesť k tomu, že sa súčasťou vládnej koalície stane aj „miestny spojenec francúzskej krajne pravicovej strany Národné združenie vedenej Marine Le Penovou“, ako agentúra označila hnutie Sme rodina, ktoré charakterizovala ako „populistickú pravicovú skupinu“.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite