Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vo Veľkej Británii sa začal súd o vydanie Assangea do USA

.redakcia .svet

Zakladateľ organizácie WikiLeaks Julian Assange sa objavil v pondelok na súde v Londýne, kde sudkyňa otvorila pojednávanie vo veci jeho vydania do USA.

Vo Veľkej Británii sa začal súd o vydanie Assangea do USA Matt Dunham/AP/SITA 24. február 2020 Londýn, Veľká Británia: Pred budovou súdu, v ktorom prebieha proces, sa zhromažďujú ľudia protestujúci proti vydaniu Assangea do USA.

súd začal vypočutím argumentov zástupcov amerických úradov, ktoré voči Assangeovi vzniesli celkovo 18 obvinení, väčšinou na základe zákona o špionáži.

Pred budovou súdu sa zhromaždili Assangeovi prívrženci. Protest na jeho podporu sa v centre Londýna konal už v sobotu. Na jeho stranu sa postavili stovky ľudí vrátane mnohých politikov, hudobníkov a ďalších celebrít.

Austrálčana Assangea (48) zadržali v Británii v apríli 2019. Dovtedy žil takmer sedem rokov na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, čím chcel zabrániť svojmu možnému vydaniu do USA.

Spojené štáty požadujú Assangeovo vydanie v súvislosti so zverejnením tajných amerických vojenských a diplomatických dokumentov.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite