Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pred Asadom utekajú státisíce ľudí, nechcú ich ani Turci. Bitka o Idlib je len otázkou času

.matúš Dávid .svet .politika

V jednom z najväčších konfliktov súčasnosti sa schyľuje k ďalšej humanitárnej katastrofe. V sýrskej vojne už dávno nie sú dobrí a zlí, hrubo zlyháva aj medzinárodné spoločenstvo. Zodpovedne sa nespráva nikto, azda len zúfalé rodiny utekajúce pred bojmi.

Pred Asadom utekajú státisíce ľudí, nechcú ich ani Turci. Bitka o Idlib je len otázkou času ABDULAZIZ KETAZ/AFP/PROFIMEDIA 29. január 2020 Idlib, Sýria: Ľudia zo severozápadu Sýrie utekajú zo svojich domovov pred ofenzívou Asadovej vlády a ruským bombardovaním.

na rozdiel od južného Slovenska je severozápad Sýrie v týchto dňoch pokrytý snehom. Po zimných búrkach teploty klesli pod nulu a zatiaľ čo vonku mrzne, Sýrčania unikajú z pekla. Ofenzíva Asadovej vlády a ruské bombardovanie sa blížia k husto obývaným oblastiam.

Tí šťastnejší hľadajú bezpečný úkryt v autách, do ktorých si zbalili zlomok svojho majetku. Ďalší musia kráčať pešo, s batohmi na pleciach a s vystrašenými batoľatami na rukách. Vzali so sebou len to, čo unesú. Ľudský život má prednosť.

Sú ich státisíce a v provizórnych utečeneckých táboroch, ktoré ležia v koridore medzi frontovou líniou a uzavretou hranicou s Tureckom, pre nich už dávno nie je miesto. Lôžko pod stanom sa uvoľní až keď niekto zomrie od hladu či na podchladenie. Dovtedy musia vysídlenci vydržať pod dekami uprostred olivových hájov.

13. február 2020 Idlib, Sýria: Sýrčan kráča snehom pomedzi stany v provizórnom utečeneckom tábore neďaleko hraníc s Tureckom.Syrian Civil Defense White Helmets/AP/SITA13. február 2020 Idlib, Sýria: Sýrčan kráča snehom pomedzi stany v provizórnom utečeneckom tábore neďaleko hraníc s Tureckom.

Aby sa aspoň na chvíľu zohriali, pália plastový odpad a staré oblečenie. Pri toxickom dyme potom prespávajú pod holým nebom, netušiac, či sa ešte zobudia. Humanitárne organizácie varujú, že ide o najväčší exodus civilistov od začiatku deväťročnej vojny v Sýrii, ktorá si dosiaľ vyžiadala takmer štyristotisíc obetí.

Ofenzíva vládnych síl a boje na severozápade krajiny už podľa údajov OSN vyhnali z domovov milión ľudí, väčšinu tvoria ženy a deti. Celkovo v Idlibe, kedysi významnej vidieckej provincii s prekvitajúcim poľnohospodárstvom, uviazli až tri milióny Sýrčanov z rôznych častí vojnou zmietanej krajiny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite