Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

„Mini Merkel“ zabudla sňať rukavičku. Prečo AKK nechce byť líderka a kto koketuje s radikálmi?

.matúš Dávid .svet .tvár týždňa

Mala byť dôstojnou nositeľkou politického odkazu Angely Merkelovej, kultovej štvornásobnej kancelárky. No Annegret Kramp-Karrenbauer, pokojná pragmatička z radov umiernených konzervatívcov, na čele CDU zlyhala. Aké veľké sú škody po otrasoch v najsilnejšej nemeckej strane?

„Mini Merkel“ zabudla sňať rukavičku. Prečo AKK nechce byť líderka a kto koketuje s radikálmi? MARKUS SCHREIBER/AP/SITA 10. február 2020 Berlín, Nemecko: Šéfka Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer a spolková ministerka obrany oznamuje, že odíde z čela najsilnejšej nemeckej strany a nebude sa uchádzať o funkciu kancelárky.

toľko sa hnevala na to, že ju novinári nazývajú klonom Angely Merkelovej, až sa ukázalo, že ním naozaj nie je. Svoj štýl politiky bez váhania prirovnávala k „železnej pästi v zamatovej rukavici“, no keď mala v pravej chvíli vymeniť útlocit za ráznosť, päsť nechala skrytú v rukavičke.

Annegret Kramp-Karrenbauer, ktorá počúva aj na skratku AKK, sa na čelo Kresťanskodemokratickej únie Nemecka postavila predvlani v decembri. Od začiatku čelila neistej dôvere, veď ju nevolila takmer polovica čelných straníkov CDU.

Lenže strana nemeckých kresťanských demokratov potrebovala po sérii volebných prehier aspoň zasiať vietor zmeny a za vtedy 56-ročnú matku troch detí sa koncom roka 2018 v Hamburgu postavila aj dovtedajšia predsedníčka strany Angela Merkel.

„Prelomilo sa pravidlo, že umiernená pravica v Nemecku na žiadnej úrovni nekoketuje s extrémistami.“

Medzitým sa AKK stala spolkovou ministerkou obrany a ešte donedávna by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že „Mutti Merkel“ môže po štyroch vyhratých voľbách spokojne odísť do penzie. Lenže v skutočnosti to bolo inak.

Politička, ktorá sa mala stať nástupníčkou dlhoročnej kancelárky, nedokázala prevziať kontrolu nad košatou stranou. Žalostne jej chýbala politická obratnosť a veľmi dobre si uvedomovala, že sa nebude môcť naveky opierať o Merkelovej podporu. Táto pravda nedávno vyšla najavo.

10. február 2020 Berlín, Nemecko: Predsedníčka CDU Annegret Kramp-Karrenbauer oznamuje, že odíde z čela najsilnejšej nemeckej strany.MARKUS SCHREIBER/AP/SITA10. február 2020 Berlín, Nemecko: Predsedníčka CDU Annegret Kramp-Karrenbauer oznamuje, že odíde z čela najsilnejšej nemeckej strany.

Šéfka CDU oznámila, že na budúci rok už nebude viesť stranu do spolkových parlamentných volieb a nebude sa uchádzať ani o kreslo kancelárky. Čo presne sa stalo? V spolkovej krajine Durínsko, ktorá leží v strede Nemecka, nastala po vlaňajších krajinských voľbách patová situácia.

Nedávno bolo treba v parlamente zvoliť nového premiéra a Kresťanskodemokratická únia navzdory odporúčaniam a výzvam zo straníckej centrály hlasovala za kandidáta liberálnej Slobodnej liberálnej strany (FDP) Thomasa Kemmericha spolu s ultrapravicovou stranou Alternatíva pre Nemecko (AfD).

„CDU sa musí čitateľnejšie dištancovať od vnútrostraníckeho krídla ľahostajných kvázi sympatizantov AfD.“

Tým sa prelomilo povojnové pravidlo, že umiernená pravica v Nemecku na žiadnej úrovni nekoketuje ani nespolupracuje s nacionalistickými extrémistami. Súčasne sa obnažila krehká pozícia Annegret Kramp-Karrenbauerej v strane CDU. Nedokázala totiž zabrániť tichej spolupráci s radikálmi, a to jej na pozadí vnútrostraníckeho boja o moc definitívne zlomilo väz.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite