Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Súd v Haagu vs diktátorské režimy. O Rohingoch, Ujguroch a práve na život

.zuzana Drexlerová .svet

Medzinárodný súdny dvor sa, na rozdiel od mjanmarskej líderky Su Ťij, postavil na obranu Rohingov s cieľom zastaviť genocídu. Predbežné opatrenie súdneho orgánu OSN má však vplyv aj na ďalšie zraniteľné menšiny, ktoré čelia útokom v iných neslobodných štátoch, vrátane Číny.

Súd v Haagu vs diktátorské režimy. O Rohingoch, Ujguroch a práve na život Dar Yasin/AP/SITA 22. október 2017: Moslimská rohingská žena spolu so svojimi deťmi utiekla z Mjanmarska do utečeneckého tábora v Bangladéši. Od augusta 2017 krajinu opustilo takmer 700 000 moslimských Rohingov.

medzinárodný súdny dvor v Haagu prijal zásadné rozhodnutie v bezprecedentnom súdnom procese proti Mjanmarsku. Svetu vyslal naliehavú správu: „Rohingovia v Mjanmarsku, ako skupina chránená Dohovorom o zabránení a trestaní genocídy, sú vystavení činom, ktoré sú schopné ohroziť ich existenciu.“ Táto správa sa nedotýka len šesťstotisíc Rohingov, ktorí naďalej žijú v štáte Rakhine. Má dopad aj na jedenásť miliónov Ujgurov, ktorí v Číne čelia systematickému prenasledovaniu už od roku 2017.

Gambia, ktorá súd iniciovala, ešte v novembri 2019 vyzvala Medzinárodný súdny dvor, aby prijal predbežné opatrenie a nariadil Mjanmarsku podniknúť kroky na predchádzanie ďalších skutkov genocídy. 23. januára 2020 súd jednomyseľne vyhlásil, že existuje reálne a bezprostredné riziko nenapraviteľného porušenia práv Rohingov. 

Nariadil preto Mjanmarsku, aby prijalo „mimoriadne opatrenia“ na ochranu Rohingov pred genocídou. Naliehavosť tohto predbežného opatrenia s cieľom zastaviť genocídu, je zdôraznené aj rýchlosťou rozhodnutia súdu, ktoré bolo vydané už šesť týždňov po skončení pojednávania. Je to tiež po prvý raz, čo sa pred súdom rieši prípad navrhnutý krajinou, ktorá nie je priamo poškodenou stranou.

Hoci súd nateraz nerozhodol, či sú zločiny opísané Gambiou kvalifikované ako genocída, proces v Haagu má ďalekosiahle dôsledky na situáciu zraniteľných menšín aj v iných štátoch, vrátane Číny. Gambia dala veci do pohybu a môže podnietiť viac krajín konať v pravom duchu Dohovoru o zabránení a trestaní zločinu genocída, ktorý vytvára záväzky „erga omnes“, čiže voči všetkým.

teroristi. Synonymum pre menšiny?

Keď sa mjanmarská líderka a niekdajšia prodemokratická aktivistka Aun Schan Su Ťij v decembri 2019 postavila pred sudcov v Haagu, s vážnosťou rozprávala o problémoch, ktorým čelí štát Rakhine a jeho obyvatelia. Ani raz pritom nevyslovila pomenovanie Rohingovia, keď sa odvolávala na tamojších moslimov. 

Namiesto toho ukázala súdu satelitné zábery zobrazujúce údajné teroristické bunky operujúce v dvanástich oblastiach štátu Rakhine. Keď poukazovala na bezpečnostné operácie na potlačenie povstalcov a teroristov, mala na mysli Arakansko-Rohingskú Oslobodzovaciu Armádu (AROA), ktorá je ako povstalecká skupina aktívna minimálne od roku 2013. Výraz terorista však bol v jej prejave synonymom pre celú skupinu Rohingov.

10. december 2019 Den Haag, Holandsko: Mjanmarská líderka Su Ťij na pojednávaní Medzinárodného súdneho dvora počas pojednávania o genocíde Rohingov v Mjanmarsku v roku 2017.Peter Dejong/AP/SITA10. december 2019 Den Haag, Holandsko: Mjanmarská líderka Su Ťij na pojednávaní Medzinárodného súdneho dvora počas pojednávania o genocíde Rohingov v Mjanmarsku v roku 2017.

Závažnosť a rozsah dôkazov predložených zástupcami Gambie boli v úplnom rozpore so starostlivo váženými slovami v prejave Su Ťij. Priznala, že v niektorých oblastiach zahynulo veľa bojovníkov AROA.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite