Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Povolebná Británia: Johnson víťaz, Corbyn porazený a Škóti chcú nezávislosť (otázky a odpovede)

.matúš Dávid .filip Minich .svet

Ako výsledky predčasných parlamentných volieb v Spojenom kráľovstve ovplyvnia vývoj okolo brexitu? Kedy líder Labouristickej strany odstúpi? A bude na budúci rok druhé škótske referendum o nezávislosti?

Povolebná Británia: Johnson víťaz, Corbyn porazený a Škóti chcú nezávislosť (otázky a odpovede) Matt Dunham/AP/SITA 13. december 2019 Londýn, Spojené kráľovstvo: Britský premiér Boris Johnson sa po stretnutí s kráľovnou Alžbetou II. v Buckinghamskom paláci v Londýne vracia do sídla vlády na 10 Downing Street.

čo teraz urobia Johnsonovi konzervatívci?

Boris Johnson s predvolebným sloganom „Dokončime brexit“ (Get Brexit Done) jednoznačne vyhral predčasné parlamentné voľby, ktoré sám inicioval.

Slávi veľké víťazstvo a bude vládnuť ďalej. Potreboval prelomiť patovú situáciu v otázke brexitu a to sa mu podarilo. Dosiahol, čo chcel.

Vládna Konzervatívna strana získala 365 kresiel v 650-člennom britskom parlamente. Na väčšinu by jej stačilo 326 mandátov. Je to najvýraznejšie víťazstvo konzervatívcov od roku 1987, keď ich viedla Margaret Thatcherová.

Britský premiér, stúpenec rozvodu Londýna s Bruselom, získal silný mandát na dokončenie brexitu. Z Európskej únie by chcel Britov vyviesť do 31. januára 2020. V parlamente bude mať pohodlnú väčšinu, a tak by jeho odchodová dohoda s Bruselom z októbra tohto roka mala hladko prejsť.

„Poďme na brexit, ale najskôr si, priatelia, dajme raňajky. EÚ opustíme 31. januára. Už nie sú žiadne ‚ak‘, žiadne ‚ale‘. Odstránili sme prekážky, ukončili sme patovú situáciu,“ vyhlásil Boris Johnson deň po voľbách.

13. december 2019 Londýn, Spojené kráľovstvo: Britský premiér Boris Johnson sa po stretnutí s kráľovnou Alžbetou II. v Buckinghamskom paláci v Londýne vracia do sídla vlády na 10 Downing Street.Matt Dunham/AP/SITA13. december 2019 Londýn, Spojené kráľovstvo: Britský premiér Boris Johnson sa po stretnutí s kráľovnou Alžbetou II. v Buckinghamskom paláci v Londýne vracia do sídla vlády na 10 Downing Street.

čo sa stane po 31. januári 2020?

Na prvý pohľad sa toho veľa nezmení. Počet členských štátov Európskej únie sa zníži na 27. Ak Briti opustia EÚ do konca januára, začne plynúť tzv. prechodné obdobie, ktoré by podľa dohody malo trvať do konca roka 2020. 

Počas tohto obdobia ešte bude mať Veľká Británia prístup na spoločný európsky trh. Britská vláda sa však bude musieť s Európskou úniou dohodnúť na novej podobe obchodných a investičných vzťahov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite