Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Klamár vs. nebezpečný socialista. V Británii sa konajú náročné voľby

.tomáš Madleňák .svet

V Británii sa konajú veľmi dôležité voľby. Vyvolal ich brexit, ktorý kráľovstvo paralyzuje už príliš dlho. Ľudia už majú patu po krk, problém je, že dôveryhodný líder, ktorý by krajinu z tejto situácie vyviedol, chýba.

Klamár vs. nebezpečný socialista. V Británii sa konajú náročné voľby AP Photo/Frank Augstein Líder konzervatívcov Boris Johnson počas kampane, ktorej heslom je "Dotiahnime brexit do konca!"

„Dotiahnime brexit do konca!“ Tak znie heslo, s ktorým kampaňuje súčasný britský premiér Boris Johnson. Podľa predvolebných prieskumov funguje, pretože Briti už majú brexitu plné zuby.

Posledné prieskumy YouGov predpokladajú, že by mohol získať 339 kresiel. Na väčšinu potrebuje 325. Prieskumy pred poslednými voľbami sa však mýlili a YouGov ešte pred niekoľkými dňami predpovedal konzervatívcom vyššie zisky.

Či sa prieskumy naplnia a Konzervatívna strana konečne získa potrebnú väčšinu závisí od toho, či mu voliči uveria, že to s dokončením brexitu myslí vážne. Johnson má totiž povesť patologického klamára.

klamár vs. plané sľuby

Keď Boris Johnson pracoval ako novinár pre The Times, vyhodili ho za to, že si vymýšľal citáty. Keď bol tieňovým ministrom, vyhodili ho aj z tohto postu, lebo klamal o svojej mimomanželskej afére s Petronellow Eyattovou, ktorá absolvovala aj tajný potrat, za ktorý Johnson zaplatil. 

Po tom, ako sa stal premiérom, klamal kráľovnej o pozastavení parlamentu a klame aj v terajšej predvolebnej kampani. Napríklad o tom, že jeho vyzývateľ Jeremy Corbyn chce rozpustiť armádu.

„Boris Johnson klamal ako novinár, klamal ako tieňový minister a klame ako premiér.“

Borisovi Johnsonovi britskí voliči neveria. Avšak to, že konečne dotiahne brexit do konca, mu veriť chcú. Do karát mu hrá aj to, že líder labouristov Jeremy Corbyn na brexit neponúka jasné riešenie. Ak by vyhral, presadzoval by ďalšie referendum. To by ale znamenalo ďalšie mesiace až roky vyjednávaní.

Boris Johnson v posledných dňoch svojej kampane bagroval, šil, roznášal mlieko aj vymieňal kolesá Formule 1. Pozrite si našu fototému o vrcholiacej kampani  súčasného premiéra.

Corbyn nie je klamár tak ako Johnson, ale aj on má u voličov problém s dôveryhodnosťou. Okrem slabého a nejednoznačného postoja k brexitu nevzbudzujú prílišnú vieru ani jeho socialistické sľuby. Znárodnenie poštových služieb, železníc a energetických firiem je nielen kontroverzné, ale aj ťažko uveriteľné. Navyše k tomuto má zásadný problém s antisemitizmom. 

Aktuálna titulka britského týždenníka The Economist. Nazvali ju Nočná mora pred VianocamiThe economistAktuálna titulka britského týždenníka The Economist. Nazvali ju Nočná mora pred Vianocami

iba tri slová

Aktuálne voľby sú opäť predčasné. Takáto nestabilita je pre Spojené kráľovstvo netypická. Od referenda v roku 2016, v ktorom sa 52 % zúčastnených britských občanov vyslovilo za brexit, krajinu vedie už tretí premiér.

Po Davidovi Cameronovi, ktorý tesne po prehratom referende odstúpil, nastúpila do úradu na Downing Street Thesesa Mayová. Pred referendom síce kampaňovala za zotrvanie Británie v EÚ, následne však otočila a tvrdila, že chce vyrokovať brexit. Mala však problém s podporou v parlamente, a preto vyhlásila predčasné voľby, ktoré sa konali v roku 2017. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite