Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Podozrivý mafián, korupcia vo vláde, demisia premiéra. Tentoraz na Malte

.matúš Dávid .svet

Maltský oligarcha s väzbami na vládu je hlavný podozrivý z vraždy novinárky. Premiér pod tlakom verejnosti najnovšie oznámil, že odstúpi. V čom sa dianie na Malte líši a v čom sa naopak podobá na udalosti na Slovensku?

Podozrivý mafián, korupcia vo vláde, demisia premiéra. Tentoraz na Malte AP/SITA 26. november 2019 Valetta, Malta: Nevyšetrená vražda novinárky Galiziovej zaplnila ulice hlavného mesta Malty. Protestujúci držia v rukách fotografiu zavraždenej novinárky počas stretnutia pred budovou úradu vlády.

prečo premiér končí až teraz?

Joseph Muscat čelí dosiaľ najväčšiemu tlaku a najvážnejšej politickej kríze. Na čele vlády stojí od roku 2013. Až po vyše dvoch rokoch od vraždy investigatívnej novinárky a po nedávnom zverejnení nových informácií z vyšetrovania však oznámil, že v januári odstúpi z funkcie.

Trvalo to oveľa dlhšie ako na Slovensku, kde hrozila vládna kríza už pár týždňov po zverejnení informácií o vražde reportéra Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. V oboch prípadoch však zohral dôležitú úlohu hlas verejnosti.

Po voľbe nového lídra Labouristickej strany začiatkom budúceho roka sa Muscat vzdá funkcie straníckeho lídra a skončí tiež ako predseda vlády. Kritike a tlaku verejnosti za to, akým spôsobom jeho vláda od začiatku pristupovala k vyšetrovaniu vraždy Daphne Caruanovej-Galiziovej, pritom čelí už dlho.

Protesty v uliciach Valetty podporujú aj rodičia zavraždenej novinárky, ktorí požadujú spravodlivé vyšetrenie vraždy ich dcéry.AP/SITAProtesty v uliciach Valetty podporujú aj rodičia zavraždenej novinárky, ktorí požadujú spravodlivé vyšetrenie vraždy ich dcéry.

Paradoxne, ešte niekoľko hodín pred tým, ako 45-ročný Muscat oznámil, že odíde z postu premiéra, mu členovia parlamentnej frakcie Labouristickej strany vyslovili plnú podporu. 

V uliciach hlavného mesta najmenšej krajiny Európskej únie trvajú už niekoľko týždňov protivládne demonštrácie. Protestujúci označujú premiéra za „spojenca mafie“. Vyšlo totiž najavo, že mal blízko k podozrivým osobám, ktoré sa zaplietli do vraždy a o ktorých písala aj zavraždená novinárka.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite