Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nie všetci sú nadšení. Slovenskí europoslanci hodnotia novú Komisiu

.tomáš Madleňák .svet

Beňová, Bilčík, Jurzyca, Šimečka. Ako hlasovali o novej komisii slovenskí europoslanci zo štyroch rôznych frakcií a ako vnímajú kabinet Ursuly von der Leyenovej?

Nie všetci sú nadšení. Slovenskí europoslanci hodnotia novú Komisiu Jean-Francois Badias/AP/SITA Novej Európskej komisii Ursuly von der Leyenovej vyslovilo v dnešnom hlasovaní dôveru 461 poslancov Európskeho parlamentu

nová Európska komisia dnes získala dôveru Európskeho parlamentu. Za novú Komisiu vedenú Ursulou von der Leyenovou hlasovala aj väčšina slovenských europoslancov. Niektorí sú novou komisiou nadšení, niektorí hlasovali za s výhradami, iní hlasovali proti. Oslovili sme štyroch poslancov s otázkou, ako dnes hlasovali a prečo:

vladimír Bilčík (Európska ľudová strana – EPP):

„Novú Európsku komisiu som podporil z viacerých dobrých dôvodov. Bude ju viesť schopná Európanka Ursula von der Leyenová. Mimochodom, dnešné predstavenie kolégia v pléne Európskeho parlamentu začalo doslova v Prahe a Bratislave. Von der Leyenová vo svojom príhovore pripomenula pred poslancami odvahu občanov bývalého Československa, ktorí sa v roku 1989 prihlásili ku slobode. Aj týmito slovami –  ale hlavne svojou prácou počas uplynulých týždňov – ma nová predsedníčka presvedčila o tom, že jej Komisia je aj našou, slovenskou komisiou.

„Aj vďaka poctivému grilovaniu a odmietnutiu viacerých kandidátov máme dnes lepšiu Komisiu ako pred dvomi mesiacmi.“ 

Zloženie Komisie je obrazom toho, aká je politická realita v dnešnej EÚ. Je to prirodzené, komisárov a komisárky navrhujú vlády v členských štátoch. Dovolím si však tvrdiť, že aj vďaka poctivému grilovaniu a odmietnutiu viacerých kandidátov v EP máme dnes lepšiu Komisiu ako pred dvomi mesiacmi.

Vo svojej poslaneckej práci kladiem dôraz na bezpečnosť našich občanov. Pri jednotlivých komisároch ma preto najviac zaujímalo, ako vnímajú hybridné hrozby.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite