Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Belgicko ohlásilo prvé úmrtie na fajčenie elektronických cigariet

.redakcia .svet

Osemnásťročný muž zomrel vo štvrtok v Belgicku na zlyhanie dýchania, čo úrady pripísali fajčeniu elektronickej cigarety a zmesi škodlivých produktov v e-cigarete.

 Belgicko ohlásilo prvé úmrtie na fajčenie elektronických cigariet AP Photo/Craig Mitchelldyer, File

prípad sa podobá vlne úmrtí v Spojených štátoch, ktoré odborníci pripisujú látke známej ako acetát vitamínu E (umelo vyrobený vitamín E), ktorý sa používa na zahustenie olejov pre vaping (teda pre vdychovanie vodnej pary z elektronickej cigarety s prímesou rôznych náplní).

„Zistila sa súvislosť s elektronickými cigaretami. Iné vysvetlenie pre takú závažnú pneumóniu u tohto pacienta nie je,“ uviedla belgická ministerka zdravotníctva Maggie De Blocková, keď vypovedala v belgickom parlamente.

Ministerku predvolali po tom, čo niekoľko médií uverejnilo správu o smrti Raphaëla Pauwaerta zo 6. novembra. Tento Bruselčan fajčil e-cigaretu s náplňou, ktorou bol derivát konope.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite