Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Súdiť ich v EÚ alebo poslať na trest smrti do Iraku? Rozhovor o budúcnosti džihádistov

.matúš Dávid .svet

Ako by sa mala Európa postaviť k vlastným občanom, ktorí bojovali za tzv. Islamský štát? Hrozí nová vlna teroru? Rozhovor s analytiom think-tanku GLOBSEC Policy Institute, Kacperom Rękawekom.

Súdiť ich v EÚ alebo poslať na trest smrti do Iraku? Rozhovor o budúcnosti džihádistov Maya Alleruzzo/ AP/ SITA Ženy z dobytých území tzv. Islamského štátu. Aktuálne žijú vo väzniciach či detenčných centrách spolu s tisíckami islamistických bojovníkov.

po tureckej invázii do severovýchodnej Sýrie vypukol na Blízkom východe opäť chaos. Problémom sú najmä väznice a tábory s tisíckami stúpencov tzv. Islamského štátu (IS), ktoré dosiaľ spravovali Kurdi. Čo nám hrozí?

Väznice a kempy v Sýrii sú zdrojom ľudského kapitálu pre možnú obnovu teroristickej organizácie Islamský štát.

Džihádisti, ktorí boli zatknutí alebo zadržiavaní Kurdmi, urobia všetko pre to, aby sa dostali na slobodu. Ich cieľom je, tak ako to bolo aj v minulosti, zbúrať múry väzníc či táborov a získať nových regrútov.

podľa vašich zistení už približne 750 džihádistov ušlo z týchto táborov a väzníc. Kam sa rozutekali?

Jeden z možných cieľov je Nigéria, ďalším Afganistan, kde sa po prípadnej dohode s Talibanom môže stať novou extrémistickou silou práve IS.

Mnohí bývalí bojovníci odišli do Iraku, kde je už dlhšie pripravená infrašktruktúra aj skryté financie pre vedenie povstaleckého boja. V Sýrii je to pre pokračujúcu vojnu o čosi komplikovanejšie.

A napokon nesmieme zabudnúť ani na Turecko, kam tiež môže ujsť časť z tých stoviek džihádistov. Otázkou zostáva, kto sa ich v Turecku chopí, či armáda, alebo nejaké paramilitantné skupiny a či budú pod kontrolou.

„V minulosti napríklad Nemci či Holanďania hovorili, že manželky džihádistov sa môžu vrátiť späť do rodnej krajiny a nič im nehrozí, no teraz to už neplatí.“

téma sa dotýka aj nás. Šesťtisíc ľudí odišlo z Európy bojovať na Blízky východ. Ako teraz európske krajiny pristupujú k ich možnému návratu? Je správne pustiť ich sem?

Na jednej strane je dobré skúmať ich skúsenosti a zistiť, čo tam robili a ako premýšľajú. Na to potrebujeme zdroje informácií a tými sú práve bývalí bojovníci a ich rodiny.

Oslávte s nami 30 rokov slobody. Bez nezávislých médií nie je slobodná žiadna krajina. Podporte nás kúpou digitálneho predplatného za výnimočnú cenu.

Navyše, sú to občania Európskej únie a myslím si, že máme schopnosti aj kapacity, aby sme ich prijali späť a odsúdili. Posledné roky však vidíme skôr zmenu v prístupe západoeurópskych krajín.

čo sa zmenilo?

V minulosti napríklad Nemci či Holanďania hovorili, že manželky džihádistov sa môžu vrátiť späť do rodnej krajiny a nič im nehrozí, no teraz to už neplatí. Konali sa už aj súdne procesy a tieto ženy končia vo väzení.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite