Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Halloweensky brexit nebude, Johnson nesplnil sľub a chce nové voľby. Poslanci ich opäť odmietli

.matúš Dávid .svet

Brexit sa znovu odkladá. Európska únia odobrila Londýnu už tretí odklad, tentoraz do konca januára 2020. Premiér Boris Johnson medzitým žiadal britských poslancov, aby mu odobrili predčasné voľby. Neuspel, no pokúša sa ďalej. Otázky a odpovede, čo sa stalo a čo môže nasledovať.

Halloweensky brexit nebude, Johnson nesplnil sľub a chce nové voľby. Poslanci ich opäť odmietli Hollie Adams/AP/SITA

prečo a dokedy sa brexit odkladá?

Keď sa Boris Johnson v júli ujal premiérskeho kresla, pred svojím sídlom na Downing Street povedal, že „neexistujú okolnosti, za ktorých by Brusel požiadal o odklad (brexitu) — odchádzame 31. októbra, žiadne ak, žiadne ale“. Dnes už vieme, že tento svoj sľub nesplnil.

Aj keď vyjednávači z Londýna a z Bruselu predminulý týždeň ukončili rokovania o brexitovej dohode, britský parlament ju zatiaľ neratifikoval. Najskôr musia totiž prijať tzv. implementačný zákon k brexitu. Inými slovami, treba schváliť potrebnú legislatívu súvisiacu s odchodom z Európskej únie, a až potom samotnú dohodu.

Na toto si britskí poslanci vyžiadali viac času, a preto sa všetko nestíha uzavrieť do konca októbra, čo bol doterajší termín brexitu. Bol to de facto britský parlament, kto donútil premiéra Johnsona požiadať Európsku úniu o odklad. 

Zvyšné členské štáty EÚ sa dohodli na „flexibilnom“ odklade britského odchodu do 31. januára 2020. Na sociálnej sieti Twitter to oznámil predseda Európskej rady Donald Tusk. Brexit bez dohody teda nateraz nehrozí. Odklad musia ešte oficiálne schváliť lídri 27 krajín Únie, mali by tak urobiť najneskôr v utorok.

Ak Briti a následne europoslanci v Štrasburgu schvália tzv. rozvodovú dohodu pred uplynutím tejto lehoty, teda pred 31. januárom, môžu odísť aj skôr, a to prvý deň nasledujúceho mesiaca. Teoreticky môže brexit nastať aj 1. decembra 2019 či na Nový rok.

Oslávte s nami 30 rokov slobody. Bez nezávislých médií nie je slobodná žiadna krajina. Podporte nás kúpou digitálneho predplatného za výnimočnú cenu.

Brusel podmienil odklad termínu brexitu tým, že Spojené kráľovstvo „bude postupovať konštruktívne a zodpovedne“ a bude si plniť všetky záväzky vyplývajúce z pokračujúceho členstva. Týka sa to napríklad menovania nového eurokomisára. Dôležité tiež je, že dohoda o odchode Veľkej Británie z Únie sa už otvárať ani meniť nebude.

„Musíme dostať Johnsona z úradu, odblokovať parlament a dať ľuďom šancu hlasovať za zotrvanie v EÚ,“ vyhlásila šéfka liberálnych demokratov Jo Swinson.

Hovorca Borisa Johnsona James Slack však na odklad zo strany EÚ reagoval vyhlásením, že „premiér ešte nevidel list, ktorým EÚ potvrdzuje odklad brexitu, jeho názor sa nemení a Veľká Británia by mala odísť z Únie koncom októbra“. Vládne prípravy na brexit bez dohody, podľa neho, pokračujú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite