Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

„Čínsky Sencov“ je symbolom represií voči Ujgurom. Peking v ňom vidí zločinca, pre EÚ je hrdinom

.matúš Dávid .svet .profil

Postavil sa na obranu občianskych a ľudských práv utláčanej menšiny v Sin-ťiangu, hoci vedel, že ho za to do svojich pazúrov vezme komunistický čínsky moloch. Nespravodlivo ho odsúdili na doživotie, no svet naňho nezabúda. Ilham Tohti, tohtoročný laureát Sacharovovej ceny za slobodu myslenia.

„Čínsky Sencov“ je symbolom represií voči Ujgurom. Peking v ňom vidí zločinca, pre EÚ je hrdinom ANDY WONG/AP/SITA Ujgurský akademik a politický aktivista Ilham Tohti, ktorému Európsky parlament udelil Sacharovovu cenu. Čína v ňom naďalej vidí zločinca.

vlani dostal Sacharovovu cenu za slobodu myslenia Putinov väzeň Oleg Sencov. Hlasný odporca ruskej anexie Krymu si vzácne ocenenie vtedy ešte nemohol prevziať osobne, pretože stále chradol za mrežami sibírskeho žalára.

Dnes, keď je už na slobode a s rodinou, po ňom pomyselnú ľudskoprávnu pochodeň symbolicky berie do rúk ďalší väzeň svedomia, tentoraz z neslobodnej Číny. Ani k nemu sa však správa o udelení prestížnej ceny tak skoro nedostane.

„Naliehavo vyzývame čínsku vládu, aby Tohtiho prepustila z väzenia a rešpektovala práva ujgurskej menšiny.“

Európsky parlament sa tento rok rozhodol udeliť Sacharovovu cenu ujgurskému akademikovi a politickému aktivistovi Ilhamovi Tohtihovi.

Muža, ktorý zasvätil život odvážnemu zápasu za práva ľudí trpiacich v totalitnom režime, v Štrasburgu ocenili za snahu o posilnenie dialógu medzi Číňanmi a prevažne moslimskou menšinou, ktorá žije v provincii Sin-ťiang.

Andy Wong/AP/SITA

proti násiliu

„Naliehavo vyzývame čínsku vládu, aby Tohtiho prepustila z väzenia a rešpektovala práva ujgurskej menšiny,“ vyzval mocných z Pekingu šéf europoslancov David Sassoli.

Jeho slová sú dôležitým signálom, že osud Ujgurov nie je všetkým v Európe ľahostajný a obchodné vzťahy nesmú byť nadradené nad akcentovanie dodržiavania ľudských práv. Nič by na tomto postoji nemala zmeniť ani rozčúlená reakcia čínskych komunistov, ktorí v tejto súvislosti hovoria o snahe pošpiniť autoritu vlády Si Ťin-pchinga. 

„Nevieme, o akej cene hovoríte. Ilham Tohti je zločinec, ktorý bol odsúdený v súlade so zákonom,“ reagovala čínska diplomacia. V skutočnosti čínsky prezident oplývajúci neobmedzenou mocou nielenže odmieta skoncovať s represívnou politikou v riedko osídlenej západočínskej provincii, ale posledné roky dokonca stupňuje nábožensko-národnostný útlak Ujgurov.

Kým s týmito neakceptovateľnými represiami Peking neprestane, musí živý odkaz 50-ročného Ilhama Tohtiho znieť medzinárodným spoločenstvom hlasnejšie než čínska propaganda plná lží.

„Čínsky režim posledné roky stupňuje hospodársky a nábožensko-národnostný útlak Ujgurov.“

Tohti pôsobil ako profesor ekonómie na univerzite, ktorá sa špecializuje na štúdium národnostných menšín. Ako predstaviteľ ujgurskej menšiny v Číne dlhé roky bojoval za práva tohto moslimského etnika a otvorene kritizoval reštriktívnu politiku komunistov. Nebol radikálny bojovník za nezávislosť a vystupoval proti násiliu.

„Rozhodne patril medzi umiernené hlasy a usiloval sa o medzietnický dialóg. V roku 2014 ho však na základe vykonštruovaných obvinení zo separatizmu odsúdili na doživotie. Jeho uväznenie predznamenalo posun v politike Pekingu smerom k masívnej represii voči Ujgurom, ktorá dnes vrcholí až kultúrnou genocídou,“ približuje príbeh väzneného akademika expert na čínsku politiku Filip Šebok zo Stredoeurópskeho inštitútu ázijských štúdií.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite