Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Turisti využili poslednú možnosť vystúpiť na skalu Uluru v Austrálii

.redakcia .svet

Stovky turistov prišli v piatok k svetoznámej skalnej hore Uluru v strednej Austrálii. Chceli využiť posledný deň, keď je oficiálne povolené vyjsť na jej vrchol.

Turisti využili poslednú možnosť vystúpiť na skalu Uluru v Austrálii Lukas Coch/AP/SITA 25. október 2019 Národný park Uluru-Kata Tjuta, Austrália: Turisti sa poslednýkrát šplhajú na jedinečnú monolitický skalu Uluru.

skala Uluru, známa aj ako Ayers Rock, bude od soboty pre turistov natrvalo uzavretá. Táto obrovská monolitická skala má veľký duchovný význam pre miestnych pôvodných obyvateľov, ktorí turistov dlhodobo prosili, aby na skalu nevstupovali. 

Výstupy na pieskovcový monolit sa obvykle začínajú o 07.00 h miestneho času (23.00 h SELČ) a posledný z nich je v piatok naplánovaný na 16.00 h (08.00 h SELČ). Strážcovia tejto prírodnej pamiatky prehodnocujú poveternostné podmienky každé dve hodiny. V posledný deň zostali mnohí turisti čakať na úpätí, keďže strážcovia ich nevpúšťali pre silný vietor. 

Reťaze, ktoré turistom pomáhali v lezení na skalu, budú po poslednom piatkovom výstupe z hory na trvalo odstránené. 

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite