Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Napínavé chvíle v Londýne, Johnson hrá vabank. Hlavné otázky a odpovede o brexite

.matúš Dávid .svet

Čo sa práve teraz deje v Dolnej snemovni britského parlamentu? Kto má silnejšie karty – vláda Borisa Johnsona alebo opozícia? Nastane už naozaj brexit alebo budú vo Veľkej Británii predčasné voľby či nové referendum? Odpovedá Kryštof Kruliš z pražskej Asociácie pre medzinárodné otázky (AMO).

Napínavé chvíle v Londýne, Johnson hrá vabank. Hlavné otázky a odpovede o brexite Kirsty Wigglesworth/AP/SITA 19. október 2019 Londýn, Spojené kráľovstvo: Najdôležitejšie teraz bude to, či Boris Johnson nájde potrebnú väčšinu v dolnej komore parlamentu, čo predstavuje 320 hlasov poslancov.

včera, teda v pondelok 21. októbra, predseda Dolnej snemovne britského parlamentu, excentrický John Bercow, neumožnil poslancom hlasovať o novej dohode o brexite, ktorú s Európskou úniou nedávno uzavrela vláda konzervatívneho britského premiéra Borisa Johnsona. Prečo to urobil?

Inak ani konať nemohol a urobil len to, čo mu nariaďuje výklad procesných predpisov. Takto by mal postupovať každý predseda Dolnej snemovne, a to bez ohľadu na to, aký je jeho názor na brexit.

Vláda totiž nesmie obťažovať poslancov tou istou otázkou, ku ktorej sa už raz negatívne vyjadrili. Videli sme, že Johnsonov kabinet opäť predložil v parlamente to isté, od čoho musel pár dní predtým, teda v sobotu upustiť.

Rokovanie o tejto otázke vtedy ukončili v reakcii na to, že poslanci schválili dodatok nezaradeného poslanca Olivera Letwina.

KTO JE TO OLIVER LETWIN A ČO JE TO LETWINOV DODATOK?

  • Sir Oliver Letwin je poslanec Dolnej snemovne britského parlamentu
  • je známym odporcom brexitu bez dohody a odídencom z Konzervatívnej strany
  • Letwinov dodatok stanovuje, že o „rozvodovej“ dohode sa smie hlasovať až vtedy, keď poslanci schvália príslušnú legislatívu
  • inými slovami – najskôr treba schváliť samotný zákon, potom dohodu o brexite
  • ide o to, aby sa tzv. implementačný mechanizmus, teda vykonávací zákon o dohode o brexite, previedol do britského práva

aký mal byť teda správny postup Borisa Johnsona?

V prvom rade nemal túto vec v pondelok vôbec predkladať a mal sa venovať tomu, čo od neho vyžaduje spomínaný Letwinov dodatok.

To znamená, že vláda mala najskôr zabezpečiť, aby sa v parlamente prerokovala implementačná legislatíva, a až potom predložiť dohodu.

Vidíme, že k tomuto, o čom hovorím, Johnsonova vláda reálne pristúpila až teraz a chce to stihnúť za tri dni, teda do štvrtka, keď sa o tom má hlasovať. (Aktualizované redakciou 22. októbra o 20:45 – Britský premiér Johnson opäť prehral. Poslanci odmietli taký harmonogram v parlamente, podľa ktorého sa mal zákon o brexite prebrať za tri dni a schváliť vo štvrtok.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite