Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nobelovu cenu za literatúru za rok 2019 získal Peter Handke

.redakcia .svet

Spolu s rakúskym spisovateľom dostala Nobelovu cenu za literatúru aj poľská autorka Olga Tokarczuková. Tá ju dostala ešte za rok 2018, keď sa ceny v oblasti literatúry neudelili.

Nobelovu cenu za literatúru za rok 2019 získal Peter Handke Anders Wiklund/AP/SITA

udelenie ceny Petrovi Handkemu (76) Švédska Kráľovská akadémia zdôvodnila „jeho vplyvným dielom, ktoré s jazykovou geniálnosťou skúma periférie a špecifickosť ľudskej skúsenosti“.

Tokarczuková (57), ktorá je považovaná za najtalentovanejšiu poľskú autorku románov svojej generácie, bola ocenená za „naratívnu predstavivosť, ktorá v spojení s encyklopedickou vášňou reprezentuje prekračovanie hraníc ako jednu z foriem života“. 

Tokarczuková, ktorej knihy boli preložené do 25 jazykov, je aj politickou aktivistkou kritizujúcou poľskú vládu konzervatívnej pravicovej strany Právo a spravodlivosť (PiS).

Nobelova cena za literatúru za rok 2019 aj rok 2018 bude odovzdaná 10. decembra. Cena je dotovaná sumou deväť miliónov švédskych korún (830.000 eur), ktorú dostanú obaja autori.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite