Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Napätie okolo tureckých plánov v Sýrii sa stupňuje, Kurdi vyhlásili trojdňovú mobilizáciu

.ivana Šalgová .svet

Na upokojenie situácie na severovýchode Sýrie vyzval iránsky minister zahraničných vecí a obavy vyjadril aj šéf českej diplomacie. Turecko medzičasom vyhlásilo, že je pripravené na vojenskú operáciu a zo svojho plánu neuhne. Kurdská autonómia vyzvala na mobilizáciu a zvažuje spojonectvo s Asadom.

Napätie okolo tureckých plánov v Sýrii sa stupňuje, Kurdi vyhlásili trojdňovú mobilizáciu Baderkhan Ahmad/AP/SITA 4. október 2019 Tal Abyad, Sýria: Turecké a americké jednotky, ktoré doteraz spoločne chránili „bezpečnostnú“ zónu na severovýchode Sýrie.

vyše osem rokov trvajúca vojna v Sýrii otvorila aj problém Kurdov, najväčšieho národa na svete žijúceho bez vlastného autonómneho územia. Práve túžba Kurdov po vlastnom štáte je tŕňom v oku tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, keďže v konečnom dôsledku by mohlo zriadenie takéhoto štátu ukrojiť aj zo súčasného územia Turecka. Bolo by tiež ranou pre Erdogana, ktorého autokratické kroky v posledných rokoch pripomínajú snahy o obnovenie Osmanskej ríše.

Aktuálne napätie začalo narastať po nedávnom telefonáte šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa do Ankary. Administratíva amerického prezidenta vyhlásila, že Turecko začne na severovýchode Sýrie vojenskú operáciu a americkí vojaci jej nebudú stáť v ceste. Presnejšie, že sa už v tom čase v regióne nebudú nachádzať.

Turecko sa odvoláva na dohodu, ktorú so Spojenými štátmi uzavrelo v auguste a podľa ktorej mala na severe Sýrie vzniknúť nárazníková, podľa Turecka skôr „bezpečnostná“, zóna. Jej vznik je podľa Erdogana zdĺhavý, a preto sa rozhodol celému procesu „pomôcť“.

Jednotky USA sa zo svojich pozícií začali po nedeľňajších vyjadreniach sťahovať, kým americké ministerstvo obrany vyhlásilo, že neschvaľuje postup Turecka v Sýrii a varuje pred jeho následkami a Trump sa vyjadril, že on svojich spojencov neopustil, keďže im naďalej pomáha finančne aj dodávkami zbraní.

Kurdská autonómna samospráva v reakcii na presuny amerických a tureckých jednotiek vyzvala miestn obyvateľstvo, aby sa pripojilo k obrane proti očakávanej invázii.

„Vyzývame náš ľud zo všetkých národnostných skupín, aby sa presunul k hraniciam s Tureckom a kládol tam v týchto chúlostivých a historických časoch odpor,“ uviedla samospráva vo svojom vyhlásení, pričom ohlásila trojdňovú všeobecnú mobilizáciu na severe a východe Sýrie. 

informačný šum a plno prekvapení

Trumpovo vyhlásenie je ďalším z dôkazov, že jeden z najmocnejších mužov sveta robí zahraničnú politiku impulzívne a vo svojich rozhodnutiach sa cíti absolútne slobodne. Niektorí ľudia z jeho administratívy sa podľa agentúry Reuters obávajú rizika, že sa prezident prepočíta a podobné rozhodnutia budú iba pribúdať  s blížiacimi sa voľbami.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite