Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Americkí vojaci v Sýrii sa sťahujú a uvoľňujú cestu Turecku. OSN sa pripravuje na najhoršie

.ivana Šalgová .svet

Turecko uskutoční vojenskú operáciu, ktorú už dlho plánovalo. Prezident Recep Tayyip Erdogan a americký prezident Donald Trump sa telefonicky rozprávali o pripravovanej „bezpečnostnej zóne“, ktorú chce Turecko zriadiť na východnom brehu sýrskej rieky Eufrat.

Americkí vojaci v Sýrii sa sťahujú a uvoľňujú cestu Turecku. OSN sa pripravuje na najhoršie Pablo Martinez Monsivais/AP/SITA

osobne to prezidenti preberú budúci mesiac na spoločnom stretnutí vo Washingtone.

Po nedeľňajšom telefonáte z Ankary vyhlásila vláda Spojených štátov, že sťahuje svoje jednotky zo severovýchodného regiónu v Sýrii. Veliteľovi Sýrskych demokratických síl (SDF) vedených Kurdmi zároveň oznámila, že Spojené štáty nebudú brániť SDF pred hrozbou tureckej ofenzívy. Tureckej armáde sa tak otvára voľná cesta k uskutočneniu jej plánov. 

V rukách Turecka zároveň zostanú aj tisíce  džihádistov, ktorých im Biely dom odovzdáva pri odchode z regiónu. Bývalí bojovníci Islamského štátu sú držaní v objektoch SDF južne od pôvodne navrhovanej „bezpečnostnej zóny“. Turecko tak bude zodpovedné za rukojemníkov, ktorí boli na tomto území zajatí v priebehu posledných dvoch rokov.

opúšťajú spojencov

Spojené štáty odsunom svojich vojsk definitívne opustia miestnych Kurdov, ktorí po boku Američanov roky bojovali proti extrémistom z IS a zohrali rozhodujúcu úlohu pri ich porážke. 

Hlavné Kurdské jednotky odsúdili stiahnutie amerických vojakov a vyhlásili, že Spojené štáty opustili ich bojovníkov. Donald Trump pritom ešte v januári tohto roka vyhlasoval, že „Turecko ekonomicky zničí“ ak zaútočí na Kurdov.

„Turecko čoskoro začne svoju dlho plánovanú operáciu na severe Sýrie. Ozbrojené sily Spojených štátov operáciu nepodporia a ani sa na nej inak nezúčastnia. Americké sily po tom, ako teritoriálne porazili kalifát, sa v tom čase už v oblasti nebudú nachádzať,“ uviedli podľa agentúry AFP predstavitelia americkej administratívy v nedeľu večer.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite