Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kurzova ÖVP s prehľadom vyhrala voľby v Rakúsku. Nacionalisti pohoreli

.redakcia .svet

Koalícia medzi ÖVP a nacionalistickou FPÖ mala pôvodne vládnuť až do jesene 2022. Po zverejnení kompromitujúceho videozáznamu, nakrúteného tajne na španielskom ostrove Ibiza, sa vláda rozpadla. Z predčasných volieb vyšiel Sebastian Kurz jednoznačne posilnený.

Kurzova ÖVP s prehľadom vyhrala voľby v Rakúsku. Nacionalisti pohoreli Ronald Zak/AP/SITA

v predčasných parlamentných voľbách vyhrala Rakúska ľudová strana (ÖVP) bývalého kancelára Sebastiana Kurza so ziskom vyše 37 percent hlasov. Vyplýva to z priebežných výsledkov, ktoré zverejnila verejnoprávna ORF. Spočítané sú už takmer všetky hlasy.

Na druhom mieste skončila sociálnodemokratická SPÖ so ziskom takmer 22 percent. Tretí skončili nacionalistickí populisti FPÖ, ktorí podľa odhadov získali iba 16 percent hlasov. Oproti predchádzajúcim voľbám ide o pokles až o desať percentuálnych bodov. 

Na ďalších miestach skončili Zelení, ktorí získali 14 percent a liberálna strana NEOS, ktorá získala 7,8 percenta. 

Volebná účasť bola vyše 75 percent.

Výsledky predčasných volieb v Rakúsku po spočítaní vyše 95% hlasovZdroj: ORFVýsledky predčasných volieb v Rakúsku po spočítaní vyše 95% hlasov

voľby vyvolal škandál Ibiza

Predčasné parlamentné voľby sa konajú po tom, ako škandál okolo videa z Ibizy viedol v máji k rozpadu vládnucej koalície konzervatívnej ÖVP bývalého kancelára Sebastiana Kurza a pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ).

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite