Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ruské bezpečnostné zložky rozbili bunku, ktorá financovala extrémistov z IS

.redakcia .svet

Ruské bezpečnostné zložky zadržali v Moskve deväť osôb pre podozrenie z financovania príslušníkov extrémistického hnutia Islamský štát (IS).

organizátor kriminálnej bunky a jeho spolupáchatelia sa podľa Sledkomu „pod ťarchou dôkazov priznali“.

Podľa vyšetrovateľov sa pravdepodobný organizátor bunky pridal k IS počas pobytu v Egypte. Keď sa v roku 2015 vrátil do Ruska, začal hľadať ďalších sympatizantov tohto radikálneho hnutia, ktorí by boli ochotní poskytovať organizácii materiálnu pomoc.

Táto osoba následne v nemenovanej aplikácii vytvorila skupinu, do ktorej pridávala „overené osoby“, ochotné financovať bojovníkov IS v Iraku a Sýrii. Do tejto skupiny vstúpili približne tri desiatky ľudí.

Zo správy Sledkomu tiež vyplýva, že organizátor sa s jednotlivými členmi skupiny stretával osobitne na predmestí Moskvy, kde tieto osoby následne „prisahali vernosť teroristickej organizácii (IS)“.

Predpokladaný organizátor bunky pochádza z prevažne moslimskej Kabardsko-balkarskej republiky - federálneho subjektu ruskej federácie na severnom Kaukaze.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite