Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hlavná správa z povolebného Izraela? Začal sa koniec éry „kráľa Bibiho“

.matúš Dávid .svet .tvár týždňa

Druhé predčasné voľby v Izraeli za posledných šesť mesiacov boli referendom o politickej budúcnosti najdlhšie vládnuceho izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Skončili sa bez jasného víťaza, zato však s jasným porazeným. Aké časy čakajú Izrael, jedinú liberálnu demokraciu na Blízkom východe?

Hlavná správa z povolebného Izraela? Začal sa koniec éry „kráľa Bibiho“ ZIV KOREN/POLARIS/PROFIMEDIA

pred voľbami, a to nie po prvý raz, Benjamin Netanjahu stavil na kontroverznú rétoriku a radikálnymi sľubmi sa líškal aj ultrapravicovým izraelským voličom. Vedel, že musí zabojovať o svoje politické prežitie, a tak bez mihnutia oka vyhlásil napríklad aj to, že ak vyhrá a zostaví stabilnú vládu, anektuje strategicky významnú a úrodnú časť palestínskeho územia Západného brehu Jordánu a oblasti na sever od Mŕtveho mora.

Za tieto vyjadrenia ho právom skritizovali nielen predstavitelia Palestínskej samosprávy, ale aj špičky Európskej únie či Organizácie spojených národov.

Lenže ani tieto sľuby, ktoré by v konečnom dôsledku len ďalej hatili pokračovanie strastiplného mierového procesu s Palestínčanmi, rekordmanovi Netanjahuovi nevyšli. Voľby sa skončili patom a z úspechov sa tešia najmä úhlavní súperi dlhoročného izraelského premiéra.

„Vládnuce maniere premiéra Netanjahua posledné roky izraelskej spoločnosti viac škodili ako prospievali.“

No ak im naozaj ide o lepšiu budúcnosť Izraela, ešte stále jedinej skutočnej liberálnej demokracie na Blízkom východe, namiesto škodoradosti by sa mali nad sebou vážne zamyslieť.

Ani vládna strana Likud, ani jej hlavný politický súper, centristická koalícia Modrá a biela niekdajšieho náčelníka Generálneho štábu Izraelských obranných síl Bennyho Ganca, nezískali dosť hlasov na vytvorenie stabilnej vlády. V Knessete, 120-člennom izraelskom parlamente, treba na väčšinu aspoň 61 kresiel. Tie však nemá ani Ganc, ktorý skončil prvý s 33 mandátmi, ani Netanjahu, ktorý získal o dve kreslá menej.

18. september 2019 Tel Aviv, Izrael: Líder centristického bloku Modrá a biela, bývalý náčelník generálneho štátu Benny Ganc, sa po voľbách prihovára svojim voličom.Oded Balilty/AP/SITA18. september 2019 Tel Aviv, Izrael: Líder centristického bloku Modrá a biela, bývalý náčelník generálneho štátu Benny Ganc, sa po voľbách prihovára svojim voličom.

Za premiéra sa už od vyhlásenie neoficiálnych výsledkov pasoval 60-ročný generál, lenže cesta k vytvoreniu funkčnej koalície bude podľa všetkého ešte plná nástrah.

Politici na túto cestu vykročia až po tom, čo izraelský prezident Reuven Rivlin spustí konzultácie s predstaviteľmi jednotlivých politických strán zvolených do parlamentu. Až na základe ich odporúčaní vyberie lídra, ktorý bude mať za úlohu vytvoriť vládu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite