Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Greta Thunbergová dostala ocenenie od Amnesty International

.redakcia .svet

Švédska environmentálna aktivistka Greta Thunbergová a mládežnícke hnutie Fridays for Future v pondelok vo Washingtone prevzali prestížne ocenenie udeľované ľudskoprávnou organizáciou Amnesty International.

Greta Thunbergová dostala ocenenie od Amnesty International Jacquelyn Martin/AP/SITA

organizácia sa rozhodla udeliť Grete Thunbergovej titul Veľvyslanec svedomia za jej aktivity, ktorých cieľom je upozorniť verejnosť na riziká súvisiace so zmenou klímy.

Šestnásťročná Švédka prebrala cenu v pondelok na pôde Univerzity Georgea Washingtona v metropole USA.

Vo svojom príhovore upozornila, že „opatrenia nutné na zvládnutie tejto krízy dnes jednoducho neexistujú.“ Vyzvala všetkých ľudí, aby všetkými možnými spôsobmi tlačili na tých, ktorí sú zodpovední za tento stav a donútili ich konať.

Dodala, že cena Amnesty nie je určená len pre ňu, ale aj pre milióny mladých ľudí, ktorí sa od minulého roka zúčastňovali na klimatických štrajkoch konaných každý piatok.

Školáci a študenti sa takto pridali ku Grete, ktorá od augusta roku 2018 každý piatok vynecháva vyučovanie, aby svojím protestom pred budovou švédskeho parlamentu donútila politikov konať a upozornila verejnosť na pálčivosť krízy súvisiacej so zmenou klímy.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite