Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Irán zadržal tanker údajne pašujúci ropu do Saudskej Arábie

.redakcia .svet

Iránske revolučné gardy zadržali v Perzskom zálive ropný tanker, ktorý údajne do Saudskej Arábie pašoval 250 000 litrov motorovej nafty.

s odvolaním sa na vyhlásenie iránskej tlačovej agentúry ISNA o tom v pondelok informovala agentúra Reuters.

„Zadržali ho neďaleko iránskeho ostrova Veľký Tunb v Perzskom zálive... posádku odovzdali do rúk vládnym orgánom v provincii Hormozgán,“ uviedla ISNA bez uvedenia národnosti členov posádky.

V sobotu 14. septembra došlo k útoku na dve významné ropné zariadenia v Saudskej Arábii, v dôsledku ktorého výrazne stúpli ceny ropy. Prihlásili sa k nemu jemenskí šiítski povstalci, tzv. húsíovia, údajne podporovaní Iránom.

Podľa húsíov bolo pri týchto víkendových útokoch použitých desať dronov. Terčom jedného z náletov bol spracovateľský závod štátnej ropnej a plynárenskej spoločnosti Saudi Aramco v meste Bikajk. Drony zaútočili aj na ropné pole Churajs.

Americký prezident Trump v nedeľu vyhlásil, že USA vedia, kto je páchateľom sobotňajšieho útoku, a sú pripravené na odvetu. Podľa neho sa už len čaká na vyjadrenie Saudskej Arábie o tom, kto útok uskutočnil.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite