Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Britskí poslanci zablokovali brexit bez dohody aj predčasné voľby (Aktualizované)

.filip Minich .svet

Dvojitá porážka pre Borisa Johnsona. Poslanci dolnej komory britského parlamentu schválili zákon, ktorý vláde zakazuje odísť z Európskej únie bez dohody. Premiér požiadal o vypísanie predčasných volieb. Parlament ich však neodobril.

Britskí poslanci zablokovali brexit bez dohody aj predčasné voľby (Aktualizované) AP Photo/Alberto Pezzali/SITA

opoziční poslanci najskôr spoločne s rebelujúcou skupinou vládnych konzervatívcov schválili zákon, ktorý zakazuje brexit bez dohody. Za hlasovalo 327, proti bolo 299 poslancov. 

Poslanci týmto zákonom zaviazali Borisa Johnsona k tomu, že buď musí dospieť pri vyjednávaniach s EÚ k dohode, alebo požiadať o ďalší odklad brexitu, a to až na koniec januára 2020. 

Britský premiér však tento scenár odmietol a namiesto toho požiadal o vypísanie predčasných volieb. „Veľká Británia opustí Európsku úniu 31. októbra,“ trval na svojom Johnson. 

voľby (nateraz) nebudú 

Nasledovalo nočné hlasovanie, potrebný bol pritom súhlas dvoch tretín poslancov. Predčasné voľby však podporilo len 298 poslancov, 56 bolo proti. Zvyšok 650-členného parlamentu sa zdržal hlasovania.  

Premiér Johnson a šéf opozičných labouristov si v pléne vymenili zopár šťavnatých odkazov.

„Premiér nám tvrdí, že má stratégiu, ale nepovie nám akú. Nie je ju schopný povedať ani Európskej únii. Nemá totiž nič,“ uviedol šéf opozičných labouristov Jeremy Corbyn. 

„Stal sa prvým lídrom opozície v demokratickej histórii našej krajiny, ktorý odmietol pozvánku k predčasným voľbám. Predpokladám, že si myslí, že by ich prehral," povedal na adresu Corbyna premiér Johnson. 

„Konzervatívci vylúčili zo strany 21 rebelujúcich poslancov. Je medzi nimi aj Nicholas Soames – vnuk Winstona Churchilla."

Vláda Borisa Johnsona sa však teraz ocitla v patovej situácii. Johnson odmieta pristúpiť na aktuálnu dohodu s EÚ, parlament mu však zakázal odísť  bez dohody. Johnson tiež odmieta požiadať o ďalší odklad brexitu, na ktorý ho poslanci zaviazali. 

Kľúčové teraz bude sledovať ako sa zachová horná komora britského parlamentu. Snemovňa lordov by mala definitívne potvrdiť zákon o zákaze brexitu bez dohody v piatok. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite