Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jakarta sa potápa, Indonézia bude mať nové hlavné mesto

.redakcia .svet

Indonézsky prezident Joko Widodo v pondelok oznámil lokalitu nového hlavného mesta. Nahradí potápajúcu sa a dopravou preťaženú Jakartu.

Jakarta sa potápa, Indonézia bude mať nové hlavné mesto Achmad Ibrahim/AP/SITA Obrovská stena na okraji Jakarty má zabrániť ďalšiemu prenikaniu mora do mesta.

nové administratívne centrum Indonézie bude vybudované v zalesnenej oblasti na hranici okresov Kutai Kartanegara a Penajam Paser Utara v provincii Východný Kalimantan, neďaleko mesta Balikpapan.

„Táto lokalita je strategická, pretože sa nachádza v strede Indonézie,“ povedal prezident Widodo.

Podľa jeho slov je tu minimálne riziko prírodných katastrof, ako sú záplavy, zemetrasenia, vlny cunami či sopečné erupcie. Pracovná verzia zákona o novej indonézskej metropole bude predložená v parlamente v utorok, dodal Widodo s tým, že Jakarta „praská vo švíkoch“ vzhľadom na svoj štatút administratívneho i komerčného strediska krajiny, ako aj ostrova Jáva.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite