Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Il Capitano italiano alebo ako chcel byť Salvini zo dňa na deň premiérom

.matúš Dávid .svet .tvár týždňa

Taliansky vicepremiér a minister vnútra Matteo Salvini, zdá sa, nechce iba vládnuť. Bridí sa mu slúžiť a zachutila mu moc. Lenže „sen o moci salviniovskej“ sa populistovi z Milána začal akosi rozplývať.

Il Capitano italiano alebo ako chcel byť Salvini zo dňa na deň premiérom VINCENZO LIVIERI/LAPRESSE/PROFIMEDIA Liga s prehľadom vyhrala tohtoročné voľby do Európskeho parlamentu a z Mattea Salviniho sa stala výrazná ikona demagogického euroskepticizmu a odporu proti migrácii.

z kuchyne talianskej politiky nám už zvykli naservírovať všeličo. Za všetky aféry či škandály spomeňme aspoň bujaré večierky a sexi „bunga bunga“ párty v réžii talianskeho expremiéra Silvia Berlusconiho. Aktuálne spory na najvyšších poschodiach vlády tretej najväčšej ekonomiky eurozóny však môžu mať ďalekosiahlejšie následky.

Nielen pre demokraciu na Apeninskom polostrove, ale aj pre celú Európsku úniu. Aby sme lepšie pochopili, čo sa to v horúcom Ríme vlastne deje, musíme vykopať korene prílišného sebavedomia talianskeho ministra vnútra Mattea Salviniho.

Šéf pravicovopopulistickej strany Liga vedie posledné mesiace prakticky nepretržitú politickú kampaň, akoby mali byť voľby už koncom tohto leta. Kovaný populista intenzívne cestuje po talianskych regiónoch, najmä tých, kde ho až tak nemusia.

10. august 2019 Policoro, Taliansko: Matteo Salvini (v strede v plavkách) kráča po pláži po prejave na zhromaždení, ktoré bolo súčasťou jeho „letného turné“. Antonio Vece/ANSA/AP/SITA10. august 2019 Policoro, Taliansko: Matteo Salvini (v strede v plavkách) kráča po pláži po prejave na zhromaždení, ktoré bolo súčasťou jeho „letného turné“.

Na plážach sa fotografuje s dovolenkujúcimi Talianmi a snaží sa vystupovať ako „dobrák z ľudu“, ktorý svojim voličom zabezpečí silnú a stabilnú vládu. Prečo to Salvini robí, to je všetkým od počiatku jasné.

Chcel by sa stať premiérom. Ideálne čím skôr a ešte ideálnejšie bez otravného koaličného partnera, a teda s takmer neobmedzenou možnosťou rozhodovať o budúcom smerovaní Talianska. Čo ho k tejto, priam až nezdravej, sebaistote priviedlo?

„Spory na najvyšších poschodiach vlády tretej najväčšej ekonomiky eurozóny môžu mať ďalekosiahle následky.“

Vo vlaňajších parlamentných voľbách Liga (pôvodne bol politický subjekt skôr regionálny, nazýval sa Liga Severu a bojoval za odtrhnutie niektorých severotalianskych regiónov) nevyhrala, získala len 17 percent hlasov.

Spolu s víťazným antisystémovým Hnutím piatich hviezd (M5S) však vytvorila koalíciu, ktorá na čele s nestraníckym premiérom Giuseppem Contem vládla Talianom posledných štrnásť mesiacov. Obe koaličné strany sa od začiatku doťahovali, najmä v otázkach ako migrácia, daňová politika či výstavba novej infraštruktúry. Škriepili sa, no zároveň tvrdili, že v pokoji dovládnu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite