Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lekári zasahujúci po výbuchu v ruskom stredisku o hrozbe radiácie nevedeli

.redakcia .svet

Ruskí lekári, ktorí začiatkom augusta ošetrovali obete ožiarenia po výbuchu na ruskom raketovom testovacom stredisku Ňonoksa, nemali ochranné odevy a obávajú sa, že mohli byť vystavení radiácii.

Lekári zasahujúci po výbuchu v ruskom stredisku o hrozbe radiácie nevedeli Liza Uskova via AP/SITA

ruská pobočka televízie BBC zverejnila výpovede dvoch nemenovaných lekárov z Archangeľska popisujúcich evakuáciu obetí nehody. Do kontaktu s obeťami podľa nich prišlo najmenej 90 ľudí. Armáda ich však pred akýmkoľvek rizikom kontaminácie nevarovala.

Lekári pracovali v civilnej regionálnej nemocnici v Archangeľsku, kde ošetrovali troch zranených, zatiaľ čo ďalšie tri obete boli prevezené do ďalšej archangeľskej nemocnice, ktorá je vybavená pre prípad ožiarenia.

Zdravotníci sa rozhodli vypovedať, pretože sa obávali o svoje zdravie a nechceli, aby sa podobné „porušenia (bezpečnosti)“ opakovali.

„Nechceme, aby nám nabudúce priviedli nie troch, ale, nedajbože, desať ľudí, a znova pred nami zatajili informácie,“ povedal jeden zo svedkov.

„Lekár povedal, že pracovníci nemocnice majú obavy, pretože vedia, že počas mimoriadnej situácie im boli zamlčané informácie o radiácii.“

Podľa výpovede lekárov bolo jasné, že traja zranení, ktorých priviezli do ich regionálnej nemocnice, boli veľmi chorí.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite